De Engelse bondscoach Phil Neville heeft geen goed woord over voor het gedrag van de Kameroense vrouwen in de achtste finales tegen zijn ploeg op het WK voor vrouwen. De speelsters van de Afrikaanse ploeg reageerden woedend op enkele beslissingen van de VAR en dreigden zelfs van het veld te lopen.

"Het gedrag was fout en dit beeld ontstaat zo wereldwijd van het vrouwenvoetbal", foeterde Neville na afloop van de wedstrijd, die met 3-0 werd gewonnen door Engeland. "We hebben vandaag onacceptabel gedrag gezien op het voetbalveld."

Kort voor rust lag het duel minutenlang stil omdat de speelsters van Kameroen ziedend waren na de 2-0 van Ellen White. Het doelpunt werd aanvankelijk afgekeurd door de Chinese scheidsrechter Qin Liang, maar de Duitse videoarbiter Bastian Dankert constateerde dat White geen buitenspel stond.

"Het voelde niet als voetbal", vervolgde Neville. "Ik weet dat we instructies krijgen om te zeggen dat het een goede wedstrijd was als we op tv komen, maar dit was geen achtste finale waardig als het gaat om het gedrag van voetballers."

De onvrede bij de ploeg werd vroeg in de tweede helft nog groter toen een treffer van Gaelle Engagamouit werd geannuleerd. Enkele speelsters van Kameroen stonden huilend op het veld en er werd stevig geprotesteerd bij de arbitrage.

"Ik heb er niet van genoten en de speelsters ook niet", aldus Neville. "Ze hielden hun concentratie vast, maar deze beelden zijn over de hele wereld te zien en zijn geen goed voorbeeld voor jonge meisjes."

Alexandra Takounda krijgt in blessuretijd 'slechts' geel na een smerige overtreding. (Foto: Pro Shots)

'Uiteindelijk kreeg scheidsrechter medelijden met hen'

Kameroen ontsnapte ook enkele keren aan rood. Zo kreeg Yvonne Leuko slechts geel voor een elleboogstoot, spuugde Augustine Ejangue zelfs onbestraft op de arm van Toni Duggan en kreeg Alexandra Takounda in blessuretijd na tussenkomst van de VAR slechts geel voor een smerige overtreding.

"Uiteindelijk kreeg de scheidsrechter medelijden met hen. Ze zouden zich gelukkig moeten prijzen dat het geen 5-0 of 6-0 was. Een team dat weigert verder te spelen..."

Neville is wel trots op zijn eigen ploeg, die in de kwartfinales tegen Noorwegen speelt. Naast White waren Stephanie Houghton en Alex Greenwood trefzeker voor Engeland.

"Er moet een standaard zijn wat betreft gedrag en dat hebben mijn speelsters laten zien", stelde de coach. "Ik ben trots op mijn spelers, die wel gewoon een wedstrijd hebben gespeeld."