De Verenigde Staten zijn donderdag groepswinnaar geworden op het WK voetbal voor vrouwen in Frankrijk. De titelverdediger won in Le Havre de derde en laatste groepswedstrijd met 2-0 van Zweden.

De Verenigde Staten kenden een droomstart. Lindsey Horan zorgde al na drie minuten spelen voor een 1-0-voorsprong door van dichtbij een hoekschop van Samantha Mewis binnen te tikken.

De Amerikanen bleven ook daarna de bovenliggende partij. Jonna Andersson maakte onbedoeld aan alle spanning een einde door een schot van Tobin Heath dusdanig van richting te veranderen dat keeper Hedvig Lindahl kansloos was.

Videoscheidsrechter Danny Makkelie liet vanwege vermeend buitenspel de Russische scheidsrechter Anastasia Pustovoytova nog wel naar de zijkant komen, maar zij besloot het doelpunt uiteindelijk niet af te keuren.

Zweden probeerde het wel met alle macht, maar kon er maar weinig tegenover stellen. Alleen Stina Blackstenius was met een kopbal die rakelings over het doel ging dicht bij een treffer.

De Verenigde Staten, die eerder met de 13-0 tegen Thailand de grootste zege ooit boekten op het WK, sloten daardoor de groepsfase af zonder puntenverlies en eindigden met negen punten boven Zweden (zes punten) in poule F.

De speelsters van Chili zijn ontroostbaar na de uitschakeling. (Foto: Pro Shots)

Chili komt doelpunt tekort

In de andere wedstrijd in deze poule won Chili in Rennes met 2-0 van Thailand, maar daar hadden de Chilenen weinig aan omdat ze met minimaal drie doelpunten verschil moesten winnen om zich te plaatsen voor de achtste finales.

Francesca Lara kreeg na de 1-0 van Waraporn Boonsing (eigen doelpunt) en de 2-0 van Maria Urrutia de uitgelezen mogelijkheid op de 3-0, maar ze schoot vijf minuten voor tijd een strafschop, die werd toegekend na ingrijpen van de VAR, op de lat.

De spelers van Chili waren na afloop ontroostbaar. Ze stonden minutenlang met tranen in de ogen op het veld en zochten steun bij de meegereisde supporters op de tribunes.

Niet Chili, maar Nigeria werd daardoor een van de vier beste nummers drie in de poule. De Nigerianen, die achter Frankrijk en Noorwegen derde werden in poule A, scoorden één keer vaker dan de Chilenen.

Duitsland-Nigeria, Noorwegen-Australië, Engeland-Kameroen, Frankrijk-Brazilië, Spanje-Verenigde Staten, Zweden-Canada, Italië-China en Nederland-Japan zijn de wedstrijden in de achtste finales.