Brazilië en Australië hebben dinsdag de achtste finales van het WK voor vrouwen bereikt. De Zuid-Amerikaanse formatie won de laatste groepswedstrijd tegen Italië met 1-0 en 'The Matildas' versloegen Jamaica met 4-1.

Brazilië kreeg in Valenciennes de meeste kansen tegen Italië, maar had het vizier niet op scherp staan. Na ruim een kwartier was Debinha met een fraaie hakbal dicht bij de openingstreffer, maar keeper Laura Giuliani bracht redding.

Andressinha raakte vroeg in de tweede helft uit een vrije trap de lat, waarna Marta een kwartier voor tijd wel de score opende. De aanvaller benutte een penalty, nadat Debinha in het zestienmetergebied werd geduwd door Elena Linari.

Marta maakte haar zeventiende treffer op een WK en is daarmee nu alleen recordhouder bij zowel de mannen als de vrouwen. Ze deelde het record met Miroslav Klose, die namens Duitsland zestien keer scoorde op een WK.

Australië viert de overwinning op Jamaica. (Foto: Pro Shots)

Kerr scoort vier keer voor Australië

In Grenoble leidde Sam Kerr Australië naar de winst. De 25-jarige aanvaller maakte alle vier de doelpunten tegen Jamaica. Kerr opende na elf minuten de score met een rake kopbal en verdubbelde de marge kort voor rust met opnieuw het hoofd.

Havana Solaun zorgde enkele minuten na de onderbreking voor de aansluitingstreffer van Jamaica, maar in het vervolg van de tweede helft stelde Kerr de winst veilig. Bij de laatste treffer profiteerde ze optimaal van een blunder van keeper Nicole McClure.

Door de overwinningen eindigen Brazilië en Australië - net als Italië, dat zich al had geplaatst voor de achtste finales - op zes punten. Italië is dankzij het beste doelsaldo van de drie groepswinnaar.

Australië eindigt als tweede in groep C en Brazilië gaat als een van de vier beste nummers drie door.