Danny Makkelie is dinsdag door de FIFA aangesteld als videoarbiter bij de topper op het WK voor vrouwen tussen de Verenigde Staten en Zweden. Die twee landen strijden donderdag om de eerste plek in groep F.

Titelverdediger VS en Zweden zijn beide al zeker van een plek in de achtste finales. De landen wonnen hun eerste twee wedstrijden.

Een van deze twee landen is de tegenstander van de Oranjevrouwen, mocht Nederland donderdag het laatste groepsduel met Canada verliezen.

Makkelie had maandag een hoofdrol als VAR bij Nigeria-Frankrijk. De Nederlander adviseerde scheidsrechter Melissa Borjas een kwartier voor tijd een strafschop aan 'Les Bleues' toe te kennen vanwege een overtreding van Ngozi Ebere op Viviane Asseyi.

Vervolgens besloot Makkelie ook dat Wendie Renard haar gemiste penalty mocht overdoen, omdat keeper Chiamaka Nnadozie te vroeg van haar lijn was gekomen. Renard trof bij haar tweede poging wel doel en bezorgde Frankrijk zo de winst.

Wendie Renard benut de strafschop voor Frankrijk tegen Nigeria. (Foto: Pro Shots)

Bondscoach Nigeria woedend op Makkelie

Makkelie haalde zich de woede op de hals van de Nigeriaanse bondscoach Thomas Dennerby. "Als ik je mijn eerlijke mening zou geven over dat penaltymoment, dan zouden ze me waarschijnlijk naar huis sturen. Dat kan ik daarom maar beter niet doen", foeterde Dennerby.

De groepswedstrijd tussen de VS en Zweden gaat donderdag om 21.00 uur van start in Le Havre en staat onder leiding van de Russische scheidsrechter Anastasia Pustovoytova.