Spanje en China hebben zich maandag geplaatst voor de achtste finales van het WK voetbal voor vrouwen. De landen hadden aan een 'salonremise' voldoende: 0-0.

Spanje eindigt op doelsaldo als tweede in de groep boven China en achter het ongenaakbare Duitsland. China wordt vanwege het puntenaantal (vier) sowieso een van de vier beste nummers drie.

De nummers drie in de groepen E en F kunnen namelijk nog maximaal drie punten halen, waardoor China die in ieder geval onder zich houdt.

Hoewel beide landen bij voorbaat wisten dat een remise voldoende was voor een plek bij de laatste zestien, probeerde vooral Spanje er nog wat van te maken. De Chinese defensie bleek echter tegen de druk bestand, waardoor het duel zonder doelpunten, maar mét twee achtstefinalisten eindigde.

Duitsland mocht vier keer juichen tegen Zuid-Afrika. (Foto: Pro Shots)

Duitsland ook eenvoudig langs Zuid-Afrika

In dezelfde groep B was Duitsland al zeker van een plek bij de laatste zestien. De titelkandidaat won tegen Zuid-Afrika ook de laatste groepswedstrijd: 0-4. Zuid-Afrika besluit het toernooi daardoor zonder punten.

Melanie Leupolz opende in Montpellier na een klein kwartier de score. Via Sara Däbritz en Alexandra Popp liep Duitsland nog voor rust uit naar 0-3.

In de tweede helft leek Duitsland het al snel best te vinden. Via Lina Magull werd het nog wel 0-4, maar mede door een gebrek aan scherpte voorin - zo werd een treffer van Giulia Gwinne vanwege buitenspel afgekeurd - bleef het daarbij.