De Verenigde Staten en Zweden hebben zich zondag geplaatst voor de achtste finales van het WK vrouwenvoetbal in Frankrijk. Beide titelfavorieten wonnen ook hun tweede groepswedstrijd, van respectievelijk Chili (3-0) en Thailand (5-1).

De Verenigde Staten hadden tegen Chili de eindstand halverwege al bereikt door doelpunten van Carli Lloyd (twee keer) en Julie Ertz.

Lloyd had in de slotfase ook nog voor de 4-0 moeten zorgen en daarmee haar hattrick voltooien, maar ze schoot een strafschop ruim naast.

Zweden was met name in de eerste helft op dreef en dat resulteerde ook in een comfortabele 3-0-voorsprong door doelpunten van Linda Sembrant, Kosovare Asllani en Fridolina Rolfo.

De Scandinavërs deden het in de tweede helft rustig aan, met als gevolg dat ze nog wel twee keer scoorden (4-0 van Lina Hurtig en 5-1 van Elin Rubensson uit strafschop), maar ook een tegentreffer incasseerden (4-1 van Kanjana Sung-Ngoen).

Thailand vierde de 4-1 uitbundig. De spelers vielen elkaar massaal in de armen en kregen na afloop een staande ovatie van het aanwezige publiek in Nice.

De spelers van Zweden vieren een doelpunt tegen Thailand. (Foto: ANP)

Verenigde Staten en Zweden komen op zes punten

Zowel de Verenigde Staten als Zweden kwam door de tweede zege op zes punten en kan daardoor niet meer zakken naar de derde of vierde plaats in poule F.

De Verenigde Staten wonnen eerder met liefst 13-0 van Thailand (de grootste overwinning van een land ooit op een WK) en Zweden met 2-0 van Chili.

De nummers één en twee van de zes groepen en de vier beste nummers drie verzekeren zich van de knock-outfase, die volgend weekend van start gaat.

Nederland, Canada (beide poule E), Frankrijk (poule A), Duitsland (poule B), Italië (poule C) en Engeland (poule D) hebben al een ticket op zak voor de laatste zestien.

De Verenigde Staten zijn de titelverdediger. De Amerikanen werden vier jaar geleden in Canada de derde wereldtitel door in de finale overtuigend met 5-2 te sterk te zijn voor Japan.