Vera Pauw is dinsdag vlak voor de eerste wedstrijd van Thailand op het WK vrouwenvoetbal opgestapt als adviseur van de ploeg.

De 56-jarige Pauw heeft zich ziek gemeld en wil om juridische redenen niet ingaan op de redenen voor haar vertrek. "Je stapt niet zomaar op bij een team drie dagen voor een WK. Dan is er echt wel iets aan de hand", is het enige dat ze wil zeggen tegen de NOS.

Thailand speelt dinsdagavond in Reims tegen drievoudig wereldkampioen Verenigde Staten de eerste wedstrijd in groep F. Pauw zou daarbij zijn om bondscoach Nuengrutai Srathongvian te adviseren.

Thailand is voor de tweede keer present op een WK. Vier jaar geleden in Canada werd de ploeg in de groepsfase uitgeschakeld.

Pauw was jarenlang bondscoach van Oranje

Thailand was het vierde land waarvoor Pauw werkzaam was. Tussen 2004 en 2010 was ze bondscoach van Oranje en ze had ook de nationale ploegen van Schotland, Rusland en Zuid-Afrika onder haar hoede. Als speler kwam ze 89 keer uit voor Nederland.

De wedstrijd tussen Thailand en de VS begint dinsdag om 21.00 uur in Stade Auguste-Delaune in Reims en staat onder leiding van de Argentijnse scheidsrechter Laura Fortunato.