De Oranjevrouwen zijn in de nacht van dinsdag op woensdag uitgeschakeld op het WK. Titelverdediger Japan was in de achtste finales met 2-1 te sterk voor de ploeg van Roger Reijners.

Bekijk hier de samenvatting van Nederland-Japan

Oranje kwam al in de tiende minuut op achterstand via Saori Ariyoshi. Twaalf minuten voor tijd gooide Mizuho Sakaguchi het duel in het slot. De aansluitingstreffer van invaller Kirsten van de Ven kwam te laat voor de 'Leeuwinnen'.

WK-debutant Nederland was bij een zege zeker geweest van kwalificatie voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Rio de Janeiro. Nu moet Oranje in het voorjaar van 2016 met Zwitserland, Zweden en Noorwegen op een minitoernooi strijden om één ticket.

Japan neemt het bij de laatste acht op tegen Australië. De andere kwartfinales, die op vrijdag en zaterdag worden gespeeld, zijn China-VS, Duitsland-Frankrijk en Engeland-Canada.

Vedette

Japan begon in het BC Place in Vancouver zonder Homare Sawa, de 36-jarige vedette en recordinternational die de Aziatische vrouwen vier jaar geleden met vijf treffers naar de wereldtitel leidde.

Bij Oranje was Desiree van Lunteren fit genoeg om te starten als rechtsback, waardoor Reijners dezelfde elf namen kon opstellen als acht dagen geleden in de laatste groepswedstrijd tegen Canada (1-1).

De opening van het duel was nog veelbelovend. Oranje voetbalde met overtuiging en lef en kreeg via Manon Melis de eerste grote kans, na een steekpass van Lieke Martens. Melis kwam echter verkeerd uit met haar passen en verprutste die mogelijkheid.

Bij de eerste uitbraak van Japan in de tiende minuut was het wel raak. Na een voorzet van aanvoerder Aya Miyama vanaf links kopte Yuki Ogimi op de lat. Omdat Merel van Dongen de bal niet goed wist weg te werken, belandde de bal voor de voeten van Ariyoshi en de rechtsback twijfelde niet: 1-0.

Japan bleef ook na de openingstreffer de betere ploeg. De technisch vaardige wereldkampioenen lieten de bal makkelijk rond gaan en kregen kansen op meer treffers. Oranje, dat zelf de bal steeds veel te snel weer inleverde, ontsnapte aan een grotere achterstand. Opnieuw kwam spits Vivianne Miedema amper in scoringspositie.

Voorzetten

Nederland kwam wat sterker uit de kleedkamer, wat een aantal voorzetten zonder echt groot gevaar opleverde. Na acht minuten greep Reijners in door aanvaller Van de Ven in te brengen voor middenvelder Daniëlle van de Donk.

Een kwartier voor tijd kwam Oranje het dichtst bij de gelijkmaker. Uit een corner werkte een Japanse verdedigster de bal eerst bijna in eigen doel, waarna een schot van Van de Ven vlak voor de lijn smoorde.

Vlak daarna besliste de titelverdediger het duel. Na een mooi uitgespeelde aanval krulde Sakaguchi de bal in de bovenhoek.

Een treffer van Van de Ven in blessuretijd door een blunder van de Japanse doelvrouw Ayumi Kaihori bracht de spanning nog even terug, maar de gelijkmaker bleef uit.