De Nederlandse voetbalsters hebben in de nacht van donderdag op vrijdag hun tweede groepswedstrijd op het WK in Canada verloren. De ploeg van bondscoach Roger Reijners verloor in Edmonton van China met 1-0

Bekijk de samenvatting van Nederland-China

Het doelpunt kwam in de laatste minuut op naam van Lisi Wang.

Na de historische overwinning in de openingswedstrijd tegen Nieuw-Zeeland (1-0) maakte het angstig spelende Oranje tegen China geen aanspraak op meer. 

Negentig minuten lang hield reservekeepster Sari van Veenendaal de 'Leeuwinnen' overeind, maar in de extra tijd werd zij alsnog gepasseerd door Wang.

Onder de lat groeide Van Veenendaal uit tot de uitblinkster bij het elftal. De keepster van FC Twente mocht haar veertiende interland spelen omdat Loes Geurts, de vaste nummer één, met een enkelblessure kampt. Van Veenendaal (25) greep die kans met beide handen aan en verrichtte tal van knappe reddingen.

Dreiging

Van het verzorgde en aanvallende voetbal dat Reijners predikt bij Oranje, was in Edmonton amper wat te zien. Nederland de bal steeds heel snel kwijt en liepen vooral achteruit als China kwam opzetten. De sterke voorhoede (Manon Melis, Vivianne Miedema en Lieke Martens) kwam geen moment in het stuk voor.

Slechts één keer werd Oranje voor rust dreigend. Melis vond Miedema in het strafschopgebied, maar de spits tikte de bal via een Chinees been naast.

Miedema bleef verder net als in de eerste groepswedstrijd onzichtbaar. De doelpuntenmachine uit Hoogeveen is tijdens het WK vooralsnog het zorgenkindje van Oranje, dat niet alleen worstelt met haar fysieke gesteldheid, maar ook met haar vorm.

Tegenhouden

Ook in de tweede helft voerde China de boventoon. Op een kleine kans voor Melis na beperkte Oranje zich vooral tot tegenhouden. Steeds was daar Van Veenendaal die redding bracht.

Eén keer kreeg ze hulp van de lat. Toen de negentig minuten net waren verstreken, was het geluk echter op. Invaller Merel van Dongen liet Wang uit haar rug lopen en zij wist Van Veenendaal toch nog te passeren.

Canada

Oranje moet op 15 juni in de laatste groepswedstrijd tegen gastland Canada normaal gesproken minimaal gelijkspelen om de achtste finales te bereiken.

De organisator speelde donderdag doelpuntloos gelijk tegen Nieuw-Zeeland en leidt de dans in poule A met vier punten. China en Nederland delen de tweede plaats met drie punten en Nieuw-Zeeland staat laatste met één punt.

De nummer één en twee van elke poule alsmede de beste vier nummers drie plaatsen zich voor de achtste finales.