
Kabinet schuift besluit over WK-afvaardiging voor zich uit
Dat hebben ministers Conny Helder (Sport) en Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.
Zoals eerder deze week al uitlekte, gaat Helder op 29 november zelf naar de wedstrijd van Oranje tegen het gastland. Nederland heeft voor die laatste groepswedstrijd een officiële uitnodiging ontvangen.
Het kabinet wil dat duel aangrijpen om met de Qatarezen in gesprek te blijven, ook over mensenrechten en de situatie van arbeidsmigranten. Er is geen Nederlandse afvaardiging bij de wedstrijden tegen Senegal en Ecuador.
Eerder liet het kabinet al weten geen heil te zien in een boycot, onder meer omdat Nederland dan het enige westerse land zou zijn dat het WK links laat liggen. Daarnaast vindt het kabinet "dat de constructief-kritische dialoog en samenwerking met Qatar in de aanloop naar het WK een zichtbaar positief effect hebben gehad op hervormingen en de arbeidsomstandigheden".
Tegen wil van de Kamer toch naar Qatar
Toch neemt dat niet alle zorgen weg. Daarom zal Helder haar bezoek ook aangrijpen om aandacht te blijven vragen voor de mensenrechten en de situatie van arbeidsmigranten. Dat zal Nederland ook na het WK blijven doen, zo verzekeren de ministers.
Door nog geen besluit over het eventuele vervolg van het toernooi te nemen, houdt het kabinet de mogelijkheid open dat koning Willem-Alexander op enig moment naar de Golfstaat afreist. De Tweede Kamer had verzocht helemaal niemand te sturen, maar het kabinet liet eerder al weten dat verzoek naast zich neer te leggen.
Dat besluit is genomen op grond van een "brede afweging", benadrukt Helder. Behalve het belang van de dialoog over mensenrechten speelt ook mee dat Qatar een grote leverancier van gas is. Daarmee is het gezien de huidige energiecrisis zaak de betrekkingen goed te houden. Ook speelde het land een belangrijke rol bij de evacuatie uit Afghanistan.