Niet alleen keeper Tim Krul was erg goed voorbereid op de strafschoppenserie tegen Costa Rica, de penaltynemers aan Oranje-zijde hadden zich ook in de doelman van de tegenstander verdiept.

Dat vertelde aanvoerder Robin van Persie, die net als Wesley Sneijder, Arjen Robben en Dirk Kuijt in de kwartfinale raak schoot vanaf elf meter. De Costa Ricaanse keeper Keylor Navas keepte een uitstekende wedstrijd, maar kwam er in de door Nederland met 4-3 gewonnen penaltyserie niet aan te pas.

"Ik wist welke kant hij op zou duiken", zei Van Persie. "Of hij dat ook werkelijk doet moet je altijd afwachten, maar we hadden alles in aanloop naar deze wedstrijd heel goed doorgesproken met onze keeperstrainer Frans Hoek. Ik had de beelden gezien van de laatste twintig penalty’s tegen Navas."

Enige druk voelde Van Persie vanzelfsprekend wel toen hij zich achter de bal zette. "Natuurlijk weet je op zo'n moment wel op welk podium je staat. Ik besefte dat ik hem niet in mijn achtertuin ging nemen. Maar ondertussen dacht ik maar één ding: hij moet erin, het maakt niet uit hoe. En al onze strafschoppen gingen er feilloos in."

Dat was dus geen toeval, benadrukt hij. "Kijk maar naar wie onze nemers waren. Wij hebben dit allemaal al vaker gedaan, trainen er ook op.  In zo'n wedstrijd is het altijd anders, met alle krampjes van dien na 120 minuten voetbal, maar die trainingen schelen wel."

"Of ik vooraf bepaal in welke hoek ik schiet? Dat zeg ik niet. Straks moet ik er tegen Argentinië weer één nemen. Dat zoeken ze maar uit."

Blessure Vlaar, De Jong terug op trainingsveld Oranje | Cillessen biedt excuses aan voor frustratie bij wissel