Kees Rade, de Nederlandse ambassadeur in Brazilië, geniet van het WK. De prestaties van Oranje zijn goed en het toernooi verloopt voorspoedig. 

"Tot nu toe is het één groot feest. Tegen heersende verwachtingen in heeft Brazilië toch een heel goed WK neergezet", aldus Rade.

Voor aanvang van het WK ging het veelvuldig over de onveiligheid, de sociale ongelijkheid, de slechte infrastructuur en de halfslachtige organisatie van de Brazilianen. En dan was daar ook nog de angst voor demonstraties, die vorig jaar een schaduw wierpen over de Confederations Cup.

Maar na bijna drie weken lijkt de scepsis verdwenen. Rade: "Die slag hebben ze gewonnen. Niet alles gaat perfect, maar organisatorisch verloopt het WK wel boven verwachting. De meeste Brazilianen durven nu met een bepaalde trots over het toernooi te praten." 

"Ze zijn er toch maar in geslaagd iets moois neer te zetten. Dit WK zal het imago van Brazilië goed doen, al moeten we ook niet meteen doorslaan in de positieve verhalen. Heel wat infrastructurele werken zijn niet op tijd af gekomen." 

"Maar dat zal naar verwachting binnen nu en een jaar allemaal afgerond zijn, dan heeft Brazilië toch een blijvende erfenis.''

Fan

Rade ziet ook de gevolgen van het succes van het Nederlands elftal, dat zaterdag Costa Rica treft in de kwartfinale. De prestaties van Oranje hebben indruk gemaakt in Brazilië.

''De Brazilianen vinden Nederland vanuit de historie altijd al sympathiek, maar ze zijn echt fan van het Nederlands elftal geworden. Ook omdat de voetballers laten zien echt interesse te hebben in het land, bijvoorbeeld met het bezoek aan een favela en het contact dat ze hebben met de lokale bevolking."

De KNVB scoorde punten in Brazilië met de voetbalclinics in favela's en het kunstgrasveldje dat in Rio de Janeiro is aangelegd. ''We laten zien dat we niet alleen komen om te voetballen, maar ook om iets achter te laten. Dat heeft tot zeer positieve feedback van de Brazilianen geleid." 

"Stel dat Oranje in de halve finale tegen Argentinië moet spelen, dan weet ik zeker dat het hele stadion inclusief alle Brazilianen achter ons zal staan.''