Costa Rica heeft nog maar twee goals hoeven te incasseren in vier WK-duels en daarmee heeft de opponent van Oranje tot nu toe een van de beste defensies van deze mondiale titelstrijd.

Frankrijk, België en Colombia, die zich ook allemaal bij de laatste acht hebben geschaard, hebben ook nog maar twee tegentreffers bij het toernooi in Brazilië. De Nederlandse doelman Jasper Cillessen heeft de bal vier keer uit zijn net moeten halen.

De weinige tegendoelpunten van Costa Rica liggen niet aan een gebrek aan schoten van de tegenstanders. Uruguay, Italië, Engeland en Griekenland namen 55 keer het doel van de Midden-Amerikanen onder vuur, zo becijfert Infostrada Sports. Slechts vier procent van die pogingen leverde een goal op.

Doelman Keylor Navas speelt een belangrijke rol in de hechte defensie van 'Los Ticos'. De 27-jarige speler van Levante heeft al vijftien reddingen verricht en zich daarmee in de kijker gespeeld van topclubs in Europa.

De ploeg van bondscoach Jorge Luis Pinto heeft zelf nog maar vijf keer gescoord, maar gaat wel relatief efficiënt met zijn kansen om. Costa Rica schoot dit WK tot nu toe 38 keer en heeft dus een rendement van dertien procent. Er zijn maar vijf ploegen - waaronder Nederland - die het beter doen in de eerste vier duels.

Duarte

Costa Rica moet het tegen Oranje wel stellen zonder verdediger Oscar Duarte, die in de achtste finale tegen Griekenland twee keer geel en dus rood kreeg en geschorst is.

De 25-jarige speler van Club Brugge was dit WK tot nu toe altijd een van de drie centrale verdedigers bij de Costa Ricanen, meestal samen met Giancarlo Gonzalez en Michael Umaña.

Het verlies van Duarte lijkt op basis van de statistieken een aderlating voor 'Los Ticos. Hij heeft na vier duels vergelijkbare cijfers als zijn evenknie bij Oranje, Stefan de Vrij. Beiden verliezen iets meer dan de helft van hun duels en ruim tachtig procent van hun passes komen aan bij een teamgenoot.

De Vrij heeft wel een stuk minder overtredingen nodig gehad dan Duarte. Costa Rica is met 82 overtredingen sowieso de meest bestrafte ploeg dit WK. Nederland staat met 76 vrije trappen op de tweede plaats in dit klassement.