Al vier weken zit Daley Blind met het Nederlands elftal in Brazilië voor het WK en daarmee doet Oranje het beter dan veel landgenoten hadden verwacht.

"Zo slecht is de eredivisie nog niet'', concludeert de Ajacied, een van de tien spelers uit de Nederlandse competitie in de selectie van Louis van Gaal.

"We zijn erg fit, dat zie je vaak in de tweede helft. Daarbij zijn we een hechte ploeg'', noemt de linksbenige speler enkele redenen voor het succes van Oranje. "Dat blijkt ook uit het feit dat iedereen juicht bij een doelpunt. Treffers worden vaak met alle wisselspelers gevierd."

De kracht van het team zal in de kwartfinale getest worden nu Nigel de Jong door een liesblessure niet meer in actie zal komen dit WK.

Blind: "We zullen hem missen op het veld. Hij is een echte persoonlijkheid en heeft veel ervaring. Maar hij blijft wel bij de groep. Ook nu is hij nog van waarde. Jongens als hij, Robin van Persie, Arjen Robben en Wesley Sneijder hebben dit al meegemaakt.''

Vervanger

Blind startte het WK als linksback. Vervolgens verhuisde hij naar de positie centraal in de defensie en inmiddels lijkt de 24-jarige speler de aangewezen vervanger van De Jong op het middenveld.

"Het ging lekker als linksback'', zegt hij. "Maar het gaat niet om Blind. Het gaat om de ploeg. Ik speel waar de trainer en het elftal mij nodig hebben.''

De assistent van de bondscoach is zijn vader, Danny Blind. "Het is dat jullie dat weten, anders zou niemand dat zeggen'', denkt Blind junior. "Het is niet zo dat ik papa roep als ik in het veld sta. We bespreken wel mijn wedstrijd. Als dat nog niet gelukt is, dan bel ik hem wel eens op mijn kamer."

De Ajacied heeft verder amper tijd om te reflecteren op het toernooi. "Het WK gaat zo snel. De ene wedstrijd is voorbij en je valt al weer in de andere wedstrijd. Je beseft soms bijna niet dat je op een WK in Brazilië bent. Pas als je alleen op de kamer bent, dan denk je daar wel eens aan."

Huntelaar trekt zich weinig aan van transfergeruchten | Vlaar: 'Nigel de Jong zette de toon in de duels'