Spelers van het Nederlands elftal hebben dinsdag hun vrije middag besteed met een bezoekje aan de favela Santa Marta in Rio de Janeiro. 

Daley Blind, Ron Vlaar, Georginio Wijnaldum, Michel Vorm, Terence Kongolo, Jeremain Lens, Stefan de Vrij en Jordy Clasie voetbalden er met kinderen en kregen onder begeleiding van een gids, agenten en militairen een rondleiding door de smalle steegjes op de berg Dona Marta.

De favela, waar zo'n 6500 mensen wonen, geniet wereldwijd bekendheid door Michael Jackson. De overleden popster nam daar de clip op van zijn nummer 'They don't care about us'.

Daarna kregen de inwoners van Santa Marta veel aandacht voor de slechte omstandigheden waarin ze moesten leven. Als dank daarvoor hebben ze een standbeeld van Jackson geplaatst. De spelers van het Nederlands elftal laten zich stuk voor stuk vereeuwigen met de gouden sculptuur van de Amerikaanse muzikant

De favela staat onder toezicht van de politie. In ruil daarvoor zijn ruim 1500 huisjes aangesloten op elektriciteit en stromend water.

Krabbels

De inwoners van een van de ruim 800 favelas in Rio de Janeiro reageerden blij op de komst van de Oranje-spelers.

Een klein jongetje met een oranje shirt kon zijn geluk niet op met zo veel krabbels op zijn shirt. "Het is zo leuk dat ze dit doen'', zei zijn moeder. "Voetballers van Nederland die hier gewoon even komen. Dat had ik deze ochtend echt niet voor mogelijk gehouden.''

Einde WK voor Nigel de Jong door spierscheuring in lies​ | ​Nigel de Jong: 'Ik ben er kapot van'