Klaas-Jan Huntelaar heeft zondag met zijn rake strafschop tegen Mexico een opvallende Nederlandse serie doorgetrokken. Oranje heeft op een WK nog nooit een penalty gemist.

Huntelaar schoot in de blessuretijd van de achtste finale tegen de Mexicanen feilloos raak vanaf elf meter (2-1). Het Nederlands elftal heeft nu negen strafschoppen mogen nemen op een WK (exclusief penaltyseries) en ze allemaal raak geschoten, zo meldt databureau Infostrada.

Overigens was het al 24 jaar geleden dat Oranje voor het laatst een strafschop kreeg. Ronald Koeman schoot in 1990 tijdens de achtste finale tegen Duitsland raak vanaf elf meter, al was dat toen niet genoeg om door te gaan (1-2). Sindsdien kreeg Oranje tijdens WK-wedstrijden nooit meer een strafschop.

In 1998 werd de nationale ploeg in de halve finale wel na penalty's verslagen door Brazilië. Toen was een strafschoppenserie nodig omdat de stand na 120 minuten voetballen in evenwicht was.

Van Gaal: 'Tweede drinkpauze ideaal voor plan B' | Blessure houdt De Jong waarschijnlijk uit kwartfinale | Huntelaar: 'Winnende maken beste drug die er is'