Joris Mathijsen was op het WK van 2010 nog een vaste waarde in Oranje, maar moet nu thuis de wedstrijden in Brazilië volgen. Desondanks geniet de verdediger van Feyenoord daarvan.

"Het is fantastisch wat ze presteren, al moet het spel wel beter om echt wereldkampioen te worden. Daar is iedereen het over eens", aldus Mathijsen na de eerste training van zijn club.

"Ik vind het heel knap dat de bondscoach heeft ingezien dat er een ander systeem nodig was. Het is heel bijzonder hoe ze dat vlak voor het WK hebben aangepakt."

"Wij waren destijds twee jaar bezig om het systeem perfectioneren, maar je kunt op meerdere manieren wereldkampioen worden."

Middenlijn

Mathijsen (34) heeft met Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi en Daryl Janmaat drie teamgenoten rondlopen in de defensie van Oranje. Die presteren volgens hem zeker naar behoren.

"Tot nu toe kun je niet zeggen dat ze het slecht hebben gedaan. Je kunt zeggen: ik wil zien hoe ze het doen als ze op de middenlijn moeten verdedigen. Maar ze moesten het zo doen en dat hebben ze goed gedaan."

"Mede door die onervaren verdediging is dit systeem er ook gekomen met messcherpe counters. Er moet nog wel een tegenstander gevonden worden die ons verslaat."

Vlaar

De vergelijking met de speelwijze en het elftal van het WK 2010, toen Oranje de finale verloor van Spanje, gaat volgens Mathijsen niet op. "De samenstelling was heel anders, we waren al zes tot acht jaar bij elkaar. Nu zijn er veel jonge spelers die ook nog eens in Nederland spelen."

"Het is bovendien een heel andere situatie. Niemand had dit verwacht, ook de spelers niet. Wij waren al in de kwalificatie bezig met de missie om wereldkampioen te worden."

Naast de Feyenoorders is Mathijsen vooral onder de indruk van Ron Vlaar. "Die verbaast mij echt. Hij zakte twee jaar geleden op het EK net als ik en andere spelers door het ijs en heeft zich heel goed ontwikkeld."

"Zo zie je maar wat een stap naar het buitenland met een speler kan doen. Dat hebben die andere spelers op termijn ook nodig. Het zou doodzonde zijn als we bij Feyenoord deze groep niet intact kunnen houden om door te groeien, maar het is nu eenmaal zo."

"De kans is groot dat De Vrij en Janmaat, die nog een contract voor een jaar hebben, vertrekken. En deze prestaties tellen in het buitenland hoor, zeker op dit podium. Misschien moeten ze ook maar een stap gaan maken."

Realistisch

Te veel euforie is volgens Mathijsen ook gevaarlijk. "Tot nu toe alle lof, maar ze moeten door. Het zijn nog maar de achtste finales, het toernooi begint eigenlijk nu pas. Mexico heeft Oranje nu ook drie keer zien spelen, dus is goed voorbereid."

Van enige frustratie dat hij zelf niet op het veld staat met Oranje is geen sprake bij Mathijsen. "Ik had me er al langer bij neergelegd dat ik niet mee ging. Even had ik hoop toen het goed ging aan het einde van vorig seizoen, maar ik was zo realistisch om te zien dat de kans klein was."