De Spaanse selectie gaat na het WK in Brazilië op de schop. Dat kondigde bondscoach Vicente del Bosque aan na de 2-0 nederlaag tegen Chili, waardoor de regerend wereldkampioen al is uitgeschakeld.

"Als er iets negatiefs gebeurt, heeft dat gevolgen", zei hij na het duel in Maracana. Ook op zijn eigen rol lijkt hij zich te beraden.

"Maar er is genoeg tijd om hierop te reflecteren en een besluit te nemen", vervolgde Del Bosque. "We moeten rustig blijven en kijken wat het beste is voor het Spaanse voetbal, inclusief mijzelf." De 63-jarige succestrainer heeft een contract tot en met het EK 2016.

Spanje kreeg tegen Nederland en Chili liefst zeven doelpunten tegen. Bij de EK's van 2008 en 2012 en het WK 2010 slikte het land in totaal slechts zes goals. "Als je bedenkt wat wij allemaal hebben bereikt, had ik het niet geloofd als iemand had gezegd dat we hier in de groepsfase zouden worden uitgeschakeld", aldus Del Bosque.

De voormalig Real Madrid-coach baalde van het optreden van zijn ploeg. "We waren tegen Chili vanaf het begin te langzaam, te timide. Het leek wel alsof we bang waren om te falen. Ik kan daar alleen mijn excuses maar voor aanbieden. We waren niet goed genoeg."

Respect

Verdediger Sergio Ramos nam het op voor zijn trainer. "Hij verdient ons respect en we zullen hem steunen wat zijn beslissing ook is."

Ook volgens Xabi Alonso moet Spanje langzaamaan gaan denken aan veranderingen binnen de ploeg. "Alles bij elkaar moeten we concluderen dat we niet in onze beste vorm waren. We haalden niet het hoge niveau dat we normaal gesproken wel halen."

"Dit is een gigantische deceptie. Mentaal waren we nog niet klaar voor het WK, terwijl we fysiek juist wel in orde waren voor dit toernooi."

De uittredend kampioen speelt maandag nog tegen Australië, dat eveneens nul punten heeft. Het Nederlands elftal en Chili strijden dezelfde dag om de groepswinst.

Bekijk het programma en de uitslagen van het WK