De enorme sprint van Arjen Robben voorafgaand aan zijn 5-1 tegen Spanje blijft voor gespreksstof zorgen.

Robben zette Sergio Ramos flink te kijk met een sprint die ver op eigen helft begon. De FIFA repte op basis van eigen statistieken zelfs even van de snelste sprint ooit op een voetbalveld.

Zijn teamgenoten verraste het minder dan de buitenwereld, bleek toen Nigel de Jong er zondag naar gevraagd werd.

''Robben is altijd zo snel geweest'', sprak de middenvelder van Oranje nuchter. ''Nu accelereert hij op deze manier in een WK-duel, maar hij doet dit in feite al jaren. Wij waren dus totaal niet verbaasd.''

De Jong genoot van het enthousiasme dat niet alleen Robben, maar het hele Nederlandse team van over de hele wereld ten deel viel.

''Er is altijd sympathie voor Nederland. A lot of love and affection. Nu worden we ook weer gesteund door Braziliaanse fans en fans uit andere landen. Misschien komt het doordat Nederlanders overal ter wereld contact leggen en hun weg weten te vinden.''

Vrouwen en kinderen

Over het topniveau dat Oranje tegen de wereldkampioen haalde was hij ook al niet verbaasd. Bij het Nederlands elftal is volgens De Jong momenteel sprake van de ideale balans tussen presteren en ontspannen.

Hij vond het een goede zaak dat op de dag van de wedstrijd tegen Spanje de partners en kinderen van de spelers in het hotel werden toegelaten.

''Iedereen is een mens, wij zijn geen robots. Het is een goede combinatie tussen intensief trainen en je persoonlijke leven met vrouw en kinderen."

"We hebben met Van Gaal een coach die houdt van intensieve trainingen, maar ook rekening houdt met privé. Zoiets geeft een extra stimulans. Ik denk dat we hierdoor op het veld wel tien tot vijftien procent meer kunnen geven.''

Blind: 'Sluit me volledig af voor verhalen over belangstelling' | De Jong: 'Australië vecht voor laatste kans en zal er vol op gaan'

Wilt u op uw iPhone een pushbericht ontvangen bij nieuws over het Nederlands elftal? Druk dan hieronder (in de NU.nl-app) op 'NUoranje' en kies 'Mijn nieuws + pushbericht'.