Het Nederlands elftal speelt vrijdag tegen Spanje de eerste wedstrijd van het WK. Bondscoach Louis van Gaal weet dat het een lastig toernooi wordt, maar heeft alle vertrouwen in een goede afloop.

"We zullen er alles aan doen om de verrassing van het toernooi te zijn'', beloofde Van Gaal donderdag op de persconferentie. ''We spelen wel tegen de nummer één van de wereld, dus het wordt niet makkelijk."

De doelstelling van de KNVB was aanvankelijk een plaats in de halve finale. Die is inmiddels bijgesteld tot een plaats bij de laatste acht. 

''Ik geloof er heilig in dat we de halve finale of zelfs de finale kunnen halen. Dan moet wel alles kloppen. Sommige jongens zullen zenuwachtig zijn. Aan hen wil ik nog iets meer aandacht geven. Dan moeten we kijken hoe het afloopt.''

Counter

Na een bijna vlekkeloze kwalificatie wacht vrijdag in Salvador een duel met de regerend wereldkampioen.

''Als de tegenstander balbezit heeft, zullen we heel compact moeten verdedigen. En als we de bal hebben, dan zullen we een paar stations moeten overslaan'', doelde hij op een snel en goed uitgevoerde counter.

''Dat is niet makkelijk met Spaanse weerstand. Helemaal niet makkelijk, maar we kunnen het wel. Daar geloof ik heilig in.''

Opstelling

Van Gaal gaf donderdag tijdens de persconferentie al zijn opstelling prijs voor het duel met de Spanjaarden. Jonathan de Guzman start in de basis, waardoor Jordy Clasie op de bank begint. 

''Ja, het klopt de rugnummers 1 tot en met 11 gaan beginnen'', gaf de bondscoach toe.

''Ik wil mijn team zo goed als mogelijk voorbereiden op de wedstrijd. Dan wil ik ook zo trainen. Zo hebben jullie kunnen zien wat ik van plan ben.''