Het eerste WK-duel van Oranje is een herhaling van de WK-finale van vier jaar geleden. Robin van Persie vindt het lastig te bepalen hoe Nederland en tegenstander Spanje er nu voor staan ten opzichte van toen.

"Er is zoveel gebeurd in vier jaar", aldus de aanvoerder van het Nederlands elftal, die zelf tijdens die nederlaag op het veld stond.

"Wij hebben bijna een volledig nieuwe spelersgroep en Spanje heeft juist nagenoeg hetzelfde team. Zij zijn heel ervaren, hebben na het vorige WK ook weer het EK gewonnen. Maar het mooie van voetbal is dat je je elke keer weer moet bewijzen. Dus er liggen zeker kansen voor ons."

Spanje en Nederland ontmoeten elkaar vrijdag. De Zuid-Europeanen oefenden afgelopen zaterdag nog tegen het kleine El Salvador en wonnen 'slechts' met 2-0.

"Maar dat hoeft niks te zeggen. Het is denk ik wel duidelijk dat Spanje een fantastisch team heeft, misschien wel het beste van de wereld. Maar ik geloof ook in ons team. We zijn nu een paar weken onderweg met de voorbereiding en het mag van mij nu wel beginnen. Het begint echt te kriebelen."

Hitte

Bondscoach Louis van Gaal besloot pas recent om over te stappen op een ander spelsysteem. Inmiddels is de ploeg volgens Van Persie aardig gewend geraakt aan het veelbesproken 5-3-2.

"We zijn nu echt aan het finetunen. De beweegredenen van de trainer zijn duidelijk. Ik heb er veel geloof in dat het kan gaan lukken. Er is ook niet slechts één systeem waarmee je tot winst kunt komen. De beste methode is dat de trainer het systeem kiest dat het beste bij de spelers past. Dat is hier ook het geval."

Aan de voorbereiding zal het niet liggen, wilde de aanvaller er maar mee zeggen. Van de drukkende hitte in Rio lijkt hij geen last te hebben. "Het is ook goed dat we zo vroeg in Brazilië zijn aangekomen. Zo konden we wennen aan het klimaat. Veel andere landen kwamen pas een aantal dagen later aan. En het had ook erger gekund, want als je in het amazonegebied speelt dan is het nog warmer."

De andere groepsgenoten van Nederland zijn Australië en Chili. Van Persie is blij dat Spanje de eerste opponent is. "Die hele indeling vind ik fantastisch voor ons, met eerst Spanje als tegenstander en daarna Australië en Chili. Er wacht een ontzettend grote uitdaging."

Van Persie: 'Absoluut niet gehinderd door lies'Martins Indi: 'Beetje koppigheid bij Robben en mij' I Hoe ziet het programma van Oranje eruit in Brazilië?