Bondscoach Roberto Martínez van België is lovend over het optreden van zijn ploeg na het bereiken van de halve finales van het WK. De ‘Rode Duivels’ zorgden vrijdagavond voor een sensatie door titelkandidaat Brazilië met 2-1 te verslaan.

"Ze hebben het gedaan", jubelde Martínez na afloop van de wedstrijd. "We zagen een team met een onvoorstelbaar hart spelen. We accepteerden het niet dat Brazilië ons kapotmaakte."

Het is de eerste keer in 32 jaar dat België de laatste vier op een WK bereikt. In 1986 waren de halve finales op de mondiale titelstrijd in Mexico het eindstation.

"Dit is iets heel speciaals", vond de coach. "Deze jongens verdienen het om als zeer speciale mensen gezien te worden als ze terug zijn in België. Ze hebben een prachtige herinnering gecreëerd door Brazilië te verslaan op het WK."

Tactiek

Martínez koos tegen Brazilië voor een andere tactiek dan in de achtste finale tegen Japan (3-2). Marouane Fellaini en Nacer Chadli kregen in de basis de voorkeur boven Yannick Carrasco en Dries Mertens. Kevin De Bruyne startte als rechtsbuiten.

Die opstelling pakte goed uit voor de Belgen. "Tactisch gezien heb ik nog nooit een wedstrijd verloren. Het is dapper van de spelers om de speelwijze te veranderen."

"Ze hadden slechts twee dagen om dat te doen", aldus de Spanjaard. "Dat was mijn wens en zij hebben ervoor gezorgd dat die uitkwam."

In de halve finales staat België dinsdag tegenover Frankrijk, dat eerder op vrijdag Uruguay met 2-0 versloeg. "Nu hebben we nog meer energie nodig voor de halve finale."