De Zwitserse voetbalbond overweegt spelers met een dubbele nationaliteit niet meer op te nemen in de nationale selecties. Secretaris-generaal Alex Miescher van de bond zegt dat in de Zwitserse krant Tagesanzeiger.

Aanleiding is het omstreden juichgebaar van de internationals Granit Xhaka en Xherdan Shaqiri tijdens het WK in Rusland.

De wereldvoetbalbond FIFA legde Xhaka en Shaqiri een boete van 10.000 Zwitserse franks (omgerekend ruim 8.600 euro) op voor de manier waarop ze hun doelpunten vierden in de gewonnen groepswedstrijd tegen Servië (2-1).

Beide spelers hebben Kosovaars-Albanese roots en beeldden na hun treffer met hun handen de dubbele adelaar uit die op de vlag van Albanië staat. De gebaren hadden een duidelijke politieke lading, wat de FIFA niet toestaat.

De verhoudingen tussen Albanië en Kosovo enerzijds en Servië anderzijds liggen nog altijd uiterst gevoelig. In 2014 moest een EK-kwalificatiewedstrijd tussen Albanië en Servië zelfs gestaakt worden nadat er een drone met een vlag voor een 'Groot Albanië' (inclusief Kosovo) boven het veld vloog.

Albanië leeft politiek gezien op gespannen voet met Servië vanwege de situatie in Kosovo, dat een grote Albanese populatie kent, maar niet als onafhankelijke staat wordt erkend door Servië.

21 jaar

Miescher omarmde het plan jeugdspelers voortaan alleen in opleidingsprogramma's op te nemen als ze de dubbele nationaliteit afwijzen.

"De federatie kan zoiets besluiten. Spelers van 21 jaar kiezen toch vaak voor een ander land, omdat ze voor dat land eerder in aanmerking komen voor de nationale ploeg", zegt hij.

"Zie het als een kind van gescheiden ouders, dat moet kiezen tussen een vader en een moeder. Voor spelers werkt het als een bevrijding als die beslissing eerder kan worden genomen."

Zwitserland werd op het WK uitgeschakeld in de achtste finales, waarin afgelopen dinsdag nipt met 1-0 van Zweden verloren werd, door een doelpunt van Emil Forsberg.

Vrijdag en zaterdag staan de kwartfinales Uruguay-Frankrijk, Brazilië-België, Rusland-Kroatië en Zweden-Engeland op het programma, waarna dinsdag en woensdag de halve finales en volgende week zondag de finale wordt afgewerkt.