De FIFA heeft woensdag afstand genomen van de scherpe kritiek van Diego Maradona op de arbitrage tijdens Colombia-Engeland in de achtste finale van het WK. 

Volgens de 57-jarige Argentijn was er bij die wedstrijd, die Engeland won na strafschoppen, onder meer sprake van een "monumentale beroving" van de Zuid-Amerikaanse ploeg. Maradona doelt op het toekennen van een strafschop aan de Britten in de reguliere speeltijd.

De FIFA noemde deze uitlating van Maradona ongepast en ongegrond. "We betreuren het zeer zulke uitspraken van een speler te lezen die voetbalhistorie heeft geschreven."

Arbiter Mark Geiger deelde in de vijandige wedstrijd acht gele kaarten uit, waarvan zes aan Colombia. De FIFA bestempelde het optreden van de Amerikaanse scheidsrechter later als "positief".

Diego Maradona is als zogenoemde FIFA-legende prominent aanwezig bij het WK in Rusland. Hij werd dit toernooi al eerder door de FIFA gewezen op de voorbeeldfunctie die hij vertolkt in Rusland.

Middelvingers

De voormalige topvoetballer misdroeg zich bijvoorbeeld tijdens het laatste groepsduel van zijn land met Nigeria (2-1-winst). Hij stak onder meer zijn middelvingers op en viel ineens in slaap. Ook deed hij een dansje met een vrouw die bij hem op de tribune zat.

Na het duel moest Maradona onder begeleiding de tribune verlaten, omdat hij niet meer op zijn eigen benen kon staan. Volgens de Argentijn kwam dat door nekklachten en een evenwichtsstoornis, maar FIFA-directeur Colin Smith vond het desondanks nodig om Maradona tot de orde te roepen. 

"Oud-spelers die historie hebben geschreven in het voetbal, hebben een bepaalde rol te vervullen. Dat geldt natuurlijk ook voor Maradona, een van de grootste voetballers die ooit heeft geleefd", zei Smith toen al.