Björn Kuipers is woensdag door de FIFA aangesteld als scheidsrechter voor de kwartfinale op het WK tussen Zweden en Engeland. De twee landen treffen elkaar zaterdag in Samara.

De 45-jarige leidsman wordt bijgestaan door zijn vaste assistenten Sander van Roekel en Erwin Zeinstra. Voor de scheidsrechter uit Oldenzaal is het zijn vierde wedstrijd als scheidsrechter op dit WK.

Kuipers floot eerder de groepsduels Uruguay-Egypte (1-0) en Brazilië-Costa Rica (2-0). Hij kreeg in de achtste finales de leiding over Spanje-Rusland. Dat duel werd na strafschoppen gewonnen door het gastland.

De Nederlandse arbiter maakt op het WK een uitstekende indruk, ook al nam hij bij Brazilië-Costa Rica een verkeerde beslissing. Hij gaf in de tachtigste minuut een penalty aan Brazilië toen Neymar gemakkelijk naar de grond ging. Maar videoarbiter Danny Makkelie floot zijn landgenoot vanuit zijn cabine in Moskou terug.

Kuipers kwam ook in actie bij Argentinië-Nigeria (2-1), maar fungeerde bij die wedstrijd als vierde official. Hij assisteerde toen de Turkse arbiter Cüneyt Çakir.

De andere kwartfinales op het WK staan onder leiding van de Argentijn Nestor Pitana (Uruguay-Frankrijk), de Serviër Milorad Masic (Brazilië-België) en de Braziliaan Sandro Ricci (Rusland-Kroatië).

De kwartfinale tussen Zweden en Engeland begint zaterdag om 16.00 uur. Zweden bereikte de laatste acht met een zege op Zwitserland (1-0), terwijl de Engelsen na strafschoppen van Colombia wonnen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!