Jan Vertonghen zag zichzelf met België al uit het toernooi vliegen, maar dankzij een knappe comeback plaatsten de 'Rode Duivels' zich alsnog ten koste van Japan voor de kwartfinales van het WK.

België stond met nog een dikke twintig minuten te spelen met 0-2 achter tegen Japan, maar na een doelpunt van Vertonghen kwam België terug in de wedstrijd. Invallers Marouane Fellaini en Nacer Chadli (in blessuretijd) zorgden alsnog voor de 3-2-zege.

"Wat een wedstrijd", verzuchtte Vertonghen tegen de NOS. "Ik reken mezelf de eerste tegengoal wel aan. Daar zag ik er niet goed uit. Ik zag ons al in het vliegtuig terug naar huis zitten."

Vertonghen liet zich bij de 0-1 vlak na rust foppen door Genki Haraguchi, die doelman Thibaut Courtois vervolgens passeerde. Vlak daarna zorgde Takeshi Inui zelfs voor de 0-2, maar België toonde veerkracht.

De oud-Ajacied bracht de stand terug op 1-2, met een kopbal die niet als doelpoging was bedoeld. "Er zat veel spin aan die bal. Ik probeerde de bal gewoon voor te koppen en hoopte dat er een 'lange nek' tegenaan zou lopen."

Invallers

Met Fellaini en Chadli als invallers kreeg België hernieuwde hoop. "Nacer viel ongelooflijk goed in", stelde Vertonghen. "Hij heeft samen met Marouane het verschil gemaakt. Ik heb ze na afloop wel tien minuten geknuffeld. Ik ben zo ontzettend blij, voor België maar toch vooral voor mezelf."

Dat België de wedstrijd nog in reguliere speeltijd besliste, had de verdediger eigenlijk niet meer verwacht. Het maakt zijn blijdschap des te groter. "Dat is ook iets. Ik dacht al aan de verlenging, waarin we wat mij betreft fysiek en mentaal in het voordeel zouden zijn. Ik blijf hier vannacht nog wel even wakker van liggen."

België wacht in de kwartfinales een zware kluif met Brazilië als opponent. Dat land won eerder op maandag met 2-0 van Mexico.

Enorme ontlading bij Belgische fans na winst op Japan
51
Enorme ontlading bij Belgische fans na winst op Japan