Titelfavoriet Brazilië heeft maandag de kwartfinales van het WK bereikt. In Samara werd Mexico mede door een doelpunt van sterspeler Neymar met 2-0 opzij gezet.

Vroeg in de tweede helft zorgde de 26-jarige aanvaller zelf voor het openingsdoelpunt door de bal van dichtbij binnen te glijden; zijn tweede treffer op dit WK. In de slotminuten had Neymar ook een belangrijke rol bij de 2-0 van invaller Roberto Firmino.

Het is de zevende keer op rij dat Brazilië minimaal de laatste acht haalt op een WK. Voor de Mexicanen is het juist al de zevende achtereenvolgende keer dat de achtste finales het eindstation zijn.

Brazilië is het vijfde land dat zich op dit WK voor de kwartfinales plaatst. Eerder bereikten Frankrijk, Uruguay, Rusland en Kroatië de laatste acht.

De volgende tegenstander van de Brazilianen komt maandag uit de wedstrijd tussen België en Japan, die om 20.00 uur begint. Dinsdag staan Zweden-Zwitserland en Colombia-Engeland nog op het programma in de achtste finales.

Neymar

In de Samara Arena gaf Mexico - dat startte met onder anderen PSV-aanvaller Hirving Lozano en de 39-jarige Rafael Marquez - de Brazilianen in de eerste helft goed partij, al waren het de 'Goddelijke Kanaries' die een overwicht hadden en ook de meeste kansen kregen.

Zo moest doelman Guillermo Ochoa in de beginfase redden bij inzetten van Neymar en Gabriel Jesus. Toch waren echt grote kansen schaars voor Brazilië, doordat Mexico de zaken defensief behoorlijk op orde had.

De Mexicanen stichtten zelf ook gevaar in de redelijk vermakelijke eerste helft, maar wachtten daarbij vaak te lang met schieten. Inzetten van onder anderen PSV-aanvaller Lozano en Hector Herrera werden geblokt.

Ochoa

Na ongeveer vijf minuten in de tweede helft werd de ban gebroken door Neymar. De sterspeler was attent bij een lage voorzet van Willian en zorgde voor de verdiende voorsprong van Brazilië.

De 'Seleçao' ging op zoek naar meer en kreeg daar ook de kansen voor, mede doordat Mexico meer ruimte weggaf. Paulinho en Willian kregen de gelegenheid om uit te halen, maar in beide gevallen voorkwam een fraaie redding van keeper Ochoa de 2-0.

Mexico wist dat er gescoord moest worden en ging in de aanval. Dat leverde - mede door een aantal verkeerde keuzes - vooral schoten van afstand op. Zowel Carlos Vela als Lozano had daarbij geen succes.

De slotfase werd gekenmerkt door overtredingen en slordigheden, waardoor het kwartfinaleticket nooit echt in gevaar kwam voor Brazilië. De Zuid-Amerikaanse fans mochten zelfs nog een keer juichen toen Firmino alert was, nadat Ochoa redde op een inzet van uitblinker Neymar.