Ronald Koeman denkt dat Oranje op het WK goed voor de dag had kunnen komen. Met de door de bondscoach geïntroduceerde speelwijze had het Nederlands elftal het veel ploegen lastig kunnen maken, denkt hij.

"Iedereen kan nu een goede organisatie neerzetten en goed verdedigen", zegt Koeman in het AD. "Niet 60 minuten, maar 80, 85 minuten."

Oranje kwalificeerde zich onder Koemans voorgangers Danny Blind en Dick Advocaat niet voor het WK. De ploeg eindigde in de kwalificatie als derde achter Frankrijk en Zweden. Beide landen zijn op het WK als poulewinnaar door naar de achtste finales.

"Als je ziet hoe Zweden met beperkte middelen wereldkampioen Duitsland aan de rand van de afgrond bracht en hoe Iran dat deed met Portugal, dan ben ik ervan overtuigd: Oranje had geen slecht figuur geslagen bij dit WK. Absoluut niet", stelt Koeman.

Oefenduels

Onder Koeman speelde Oranje vier oefenduels. Er werd met 0-1 van Engeland verloren, Portugal werd met 3-0 verslagen en tegen Slowakije en Italië werd met 1-1 gelijkgespeeld. De oud-trainer van onder meer Ajax, PSV, Valencia, Feyenoord, Southampton en Everton introduceerde een 5-3-2-systeem.

"Wat ik op het WK zie, bevestigt me alleen nog maar meer in de keuze die we hebben gemaakt met Oranje", stelt Koeman vast. "De manier van spelen, compact, met drie man centraal achterin en voorin snelheid om de ruimtes te benutten, dat is voor nu de juiste weg. Zo kun je het ontbreken van extra individuele kwaliteiten toch een heel eind compenseren."

Op 6 september speelt Oranje een vriendschappelijk duel tegen WK-ganger Peru. Daarna zijn Frankrijk (9 september) en Duitsland (13 oktober) de tegenstanders in de eerste wedstrijden onder Koeman waarbij er iets op het spel staat. Oranje neemt het tegen die toplanden op in de nieuwe Nations League.