Tunesië heeft het WK in Rusland afgesloten met een overwinning. Het Noord-Afrikaanse land won het laatste groepsduel met Panama met 2-1. De Midden-Amerikanen verlaten het toernooi zo zonder punt.

Voor Tunesië is het pas de eerste WK-overwinning sinds 1978. Toen werd in de eerste groepswedstrijd tegen Mexico met 3-1 gewonnen, waarna succes liefst veertig jaar uitbleef.

Panama had zich pas voor de eerste keer geplaatst voor het WK. Het land had in de met 6-1 verloren wedstrijd tegen Engeland voor het eerst gescoord op een mondiaal eindtoernooi.

Fakhreddine Ben Youssef en sterspeler Wahbi Khazri waren trefzeker voor Tunesië, terwijl José Rodriguez al in de eerste helft met een van richting veranderd schot voor 0-1 had gezorgd.

Doelman

Voor beide landen stond alleen nog de eer en de winstpremie op het spel. Tunesië, dat met Aymen Mathlouthi al de derde doelman op dit WK gebruikte, had verreweg het meeste balbezit.

De eerste kansen waren ook voor het land van bondscoach Nabil Maaloul. Zo probeerde Naïm Sliti het met een omhaal, terwijl Rami Bedoui met een kopbal de Panamese doelman Jaime Penedo in de problemen bracht.

Toch was het Panama dat na dik een half uur op 0-1 kwam. Een schot van aanvoerder Roman Torres werd nog geblokt, maar in de rebound schoot Rodriguez de bal via de Tunesische verdediger Yassine Meriah binnen. De treffer ging als een eigen doelpunt de boeken in.

Ben Youssef

Tunesië liet zich niet van de wijs brengen en kwam vlak na rust op gelijke hoogte. Khazri zette de bal vanaf de rechterkant voor en Ben Youssef stond op de juiste plek om de bal binnen te tikken.

Een kwartier later kwam Tunesië zelfs op 1-2. Verdediger Oussama Haddadi hield na een combinatie over de linkerkant goed het overzicht en bediende Khazri, die nu zelf op de goede plek stond om af te ronden.

Panama ging in het restant van het duel vol op jacht naar de gelijkmaker, wat het eerste punt in de historie van het land zou betekenen. Dat doelpunt viel door het slordige spel van de Panamezen echter niet.

Bij Tunesië kwam Bassem Srarfi in de slotfase nog binnen de lijnen, waardoor hij als 23e en laatste Tunesiër zijn opwachting op dit WK maakte. Het Nederlands elftal was vier jaar geleden nog het eerste land waarvoor alle 23 spelers in actie kwamen op een WK.