Senegal is donderdag op unieke wijze uitgeschakeld op het WK. Het land eindigde door de 0-1-nederlaag tegen Colombia als derde in groep H, omdat het meer gele kaarten kreeg dan concurrent Japan. Dat land is ondanks een nederlaag tegen Polen net als Colombia wel door.

Senegal en Japan hebben na drie duels een identiek doelsaldo en speelden onderling met 2-2 gelijk. Daarom geeft het Fair Play-klassement de doorslag en daarin heeft Senegal meer kaarten dan Japan.

Het is voor het eerst dat een land op basis daarvan uit een toernooi verdwijnt. De regel is sinds dit toernooi van kracht. Voorheen werd de nummer twee in dit soort gevallen op basis van loting bepaald.

Het enige doelpunt van de wedstrijd in Samara werd een kwartier voor tijd gemaakt door Yerry Mina. De verdediger van FC Barcelona kopte raak uit een hoekschop.

Colombia, dat het WK met een nederlaag tegen Japan begon, eindigt met zes punten bovenaan in groep H. Het treft in de knock-outfase de nummer twee uit de groep van Engeland en België.

Strafschop

Senegal, dat aan een punt voldoende had voor de knock-outfase, leek de score al na een kwartier te kunnen openen. Scheidsrechter Milorad Mazic wees na een tackle van oud-Ajacied Davinson Sánchez op Sadio Mané naar de stip.

Na tussenkomst van videoscheidsrechter Danny Makkelie bedacht de Serviër zich echter. Op de beelden was duidelijk te zien dat Sánchez de bal speelde. Het was al de zesde keer dit toernooi dat het niet tot een strafschop kwam na het bekijken van tv-beelden. Tien keer ging de bal wel op de stip.

Colombia, met PSV'er Santiago Arias in de basis, had aanvallend aanvankelijk weinig in te brengen. Pas halverwege de eerste helft meldden de Zuid-Amerikanen zich voor het vijandelijke doel. Verder dan kopbal van Radamel Falcao, die ook nog eens buitenspel stond, kwam het land echter niet.

Kort daarna kreeg Colombia een flinke tik te verwerken. Spelmaker James Rodríguez, die al niet fit aan het toernooi was begonnen, kon niet verder en moest na een half uur spelen vervangen worden.

Hoekschop

Na rust leken beide ploegen een beetje op twee gedachten te hinken. Senegal wilde met het oog op de tussenstand weinig risico's nemen, terwijl Colombia zonder Rodríguez niet veel in te brengen had.

Het was dan ook niet verwonderlijk dat Colombia een hoekschop nodig had om tot scoren te komen. Mina kwam bij een hoekschop van Juan Quintero hoog boven zijn tegenstanders uit en kopte de bal fraai raak.

Door dat doelpunt wist Senegal dat het op basis van het aantal kaarten uitgeschakeld zou zijn. Senegal zette aan kreeg via Mbaye Niang direct een goede kans, maar doelman David Ospina keerde zijn schot.

In de slotfase zetten de Afrikanen nog alles op alles, maar een treffer zat er niet meer in. Hulp van Polen zat er ook niet meer in, aangezien er vrijwel niets meer gebeurde bij de wedstrijd op het andere veld.

Colombianen vieren plek in knock-outfase WK
44
Colombianen vieren plek in knock-outfase WK