De Duitse voetbalbond DFB neemt de tijd om de toekomst van bondscoach Joachim Löw te bespreken. Voorzitter Reinhard Grindel voert de komende dagen gesprekken met de technische staf van het Duitse team, dat woensdag als titelverdediger sensationeel werd uitgeschakeld op het WK.

"Ik heb Jogi Löw woensdagavond al even gesproken en met hem afgesproken dat we de komende dagen bespreken hoe het nu verdergaat", zei Grindel donderdag tegen de Duitse krant Bild.

Löw zette vorige maand, nog voor het WK in Rusland was begonnen, zijn handtekening onder een nieuw contract dat pas na het volgende WK van 2022 in Qatar afloopt. Hij liet direct na de 2-0 nederlaag tegen Zuid-Korea echter doorschemeren dat die verbintenis niet heilig is.

"Ik weet nog niet hoe het verdergaat, daarvoor is het nu te vroeg. Ik ben vooral zwaar teleurgesteld dat we het niet gered hebben", zei de 58-jarige Löw, die sinds 2006 de bondscoach van Duitsland is.

Grindel riep de trainer en zijn staf ter verantwoording na het echec. "Het is niet mijn taak de problemen te analyseren", stelde de voorzitter. "Dat mag de sportieve leiding doen. Ze zullen met een uitleg moeten komen en dan zal de bond daaruit conclusies trekken.''

'Oudemannenvoetbal'

Talrijke coryfeeën uit het Duitse voetbal worstelen met de vraag hoe de ploeg die in 2014 nog de wereldtitel veroverde, in Rusland niet verder kwam dan de groepsfase.

"Het optreden van ons nationale team was zo wanhopig, dat één schuldige niet is aan te wijzen'', zei Felix Magath, oud-trainer van onder meer VfB Stuttgart en Bayern München. "In het clubvoetbal hebben we ook al enkele jaren geen internationale prijzen gewonnen. Blijkbaar gaat de nationale ploeg mee in deze neerwaartse spiraal.''

Oud-international Paul Breitner zag 'oudemannenvoetbal'. "Löw had geen vast team en geen plan. Ik denk dat de discussie over volgevreten voetballers die het succes niet meer nodig hadden zich nu genadeloos aandient.''