Thomas Müller denkt dat de Duitse ploeg te veel is afgeleid door randzaken en dat de 'Mannschaft' mede daardoor al is uitgeschakeld op het WK.

Het ging bij de nationale ploeg wekenlang onder meer over de omstreden foto van Mesut Özil en Ilkay Gündogan met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, die afgelopen weekeinde is herkozen.

"Als je wereldkampioen bent, lig je onder een vergrootglas en word je geconfronteerd met zaken die niets met voetbal te maken hebben. Daar krijgen we nu de rekening voor gepresenteerd", zei Müller na de zeer verrassende 2-0-nederlaag tegen Zuid-Korea en daarmee de uitschakeling.

Aanvoerder Manuel Neuer had eerder al erkend dat de affaire rond Özil en Gündogan voor ruis zorgde binnen de nationale ploeg. "Het werkte een beetje storend en belastend", zei de doelman.

De Duitsers voelden zich ook niet zo prettig in het basiskamp in Vatutinki, iets ten zuiden van Moskou. Daar was een stuk minder sfeer dan vier jaar geleden in Campo Bahia, waar de Duitsers tijdens het WK in Brazilië de basis legden voor de wereldtitel.

Zwak

Duitsland stond na de eerste twee wedstrijden in groep F op slechts drie punten en mocht in ieder geval niet verliezen van Zuid-Korea om de achtste finales te bereiken. De viervoudig wereldkampioen speelde zwak en liep door twee treffers in blessuretijd tegen de pijnlijke nederlaag aan.

Door de uitschakeling van Duitsland is het de vraag of Joachim Löw, wiens contract vlak voor het WK werd opengebroken tot en met 2022, nog door mag gaan als bondscoach.

"De teleurstelling is groot, maar over mijn toekomst wil ik nu nog niets zeggen. Ik moet alles even laten bezinken", zei een aangeslagen Löw daar woensdag vlak na de wedstrijd zelf over.

Teleurstelling

Neuer is niet van plan het Duitse elftal de rug toe te keren na de afgang op het WK. "Ik ben niet van plan te stoppen, al ben ik ook medeverantwoordelijk voor deze blamage'', zei de 32-jarige doelman.

Neuer was een van de weinige oudere internationals die zich durfde uitspreken over zijn toekomst bij 'Die Mannschaft'. De 32-jarige aanvaller Mario Gomez deed dat niet. "Ik heb een paar dagen nodig om deze teleurstelling te verwerken.''

Müller reageerde geërgerd op een vraag over zijn toekomst in de nationale ploeg. 'Ik ga hier niet een half uur na de uitschakeling mijn afscheid aankondigen'', zei de speler van Bayern München.

Groepswinnaar Zweden en nummer twee Mexico gaan in groep F door naar de achtste finales. De Zweden nemen het daarin dinsdag op tegen Zwitserland en de Mexicanen treffen een dag eerder Brazilië.