Australië is er dinsdag niet in geslaagd de achtste finales van het WK te bereiken. De ploeg van bondscoach Bert van Marwijk had in ieder geval een zege nodig, maar verloor in Sochi met 0-2 van Peru.

André Carrillo zette het al uitgeschakelde Peru in de achttiende minuut op voorsprong door fraai raak te volleren. Vlak na rust bepaalde de Peruviaanse aanvoerder Paolo Guerrero de eindstand op 0-2. De Zuid-Amerikanen, waarvoor Feyenoorder Renato Tapia ruim een uur meespeelde, boekten hun eerste WK-zege sinds 1978 (4-1 tegen Iran).

Denemarken-Frankrijk, de andere wedstrijd in groep C, eindigde in een bloedeloze 0-0. Australië had zich daardoor ook bij een zege op Peru niet gekwalificeerd voor de knock-outfase.

Frankrijk, dat al voor de derde groepswedstrijd zeker was van de tweede ronde, eindigt met zeven punten als eerste in de poule. Denemarken (vijf punten) gaat als nummer twee door. Peru eindigt als derde met drie punten en Australië sluit de rij met één punt.

Goede hoop

Van Marwijk en zijn assistenten Mark van Bommel en Jürgen Dirkx keken tijdens de wedstrijd met een schuin oog naar het resultaat in Moskou, waar Frankrijk Denemarken moest verslaan om Australië een kans te geven de volgende ronde te bereiken. "Ik denk dat het gaat lukken. De Fransen hebben ook hun trots", had de Nederlandse trainer vooraf nog goede hoop.

De 'Socceroos' moesten hoe dan ook zelf winnen van Peru. Die taak werd na zeventien minuten een stuk lastiger toen Carrillo een vallende bal in één keer stijlvol in de verre hoek schoot en zo het eerste Peruviaanse doelpunt van dit WK maakte.

Australië bepaalde daarna het spel, had de bal en trok vol ten aanval tegen de naar achteren leunende Zuid-Amerikanen. De kansen waren echter niet besteed aan Tom Rogic, Mathew Leckie en Trent Sainsbury (oud-PEC Zwolle).

In de tweede helft ging Australië door met aanvallen, maar de ploeg kreeg binnen vijf minuten een volgende domper te verwerken toen de veelbesproken Guerrero de Peruviaanse voorsprong vergrootte. Met de moed der wanhoop gingen de Australiërs op zoek naar de aansluitingstreffer. Van Marwijk bracht de 38-jarige spits Tim Cahill nog, maar ook dat mocht niet baten.

Van Bommel

Van Marwijk (66) werd eind januari aangesteld bij Australië, nadat hij eerder ondanks een succesvolle WK-kwalificatiecampagne stopte als bondscoach van Saoedi-Arabië. De man die Oranje in 2010 naar de WK-finale leidde, stelde zich ten doel om de knock-outfase te bereiken met de 'Socceroos', maar dat is hem ondanks prima wedstrijden tegen Frankrijk (2-1-nederlaag) en Denemarken (1-1) niet gelukt.

Guus Hiddink blijft de enige coach die met Australië de groepsfase op een WK heeft overleefd. De Achterhoeker strandde in 2006 met de Australiërs in de achtste finales.

Door de uitschakeling van Australië kan Van Bommel snel aan zijn nieuwe baan beginnen. De oud-international is de nieuwe hoofdcoach van PSV, dat woensdag zijn eerste training voor het nieuwe seizoen zal afwerken. Van Bommel zal donderdag voor het eerst voor de groep staan. Ook assistent Dirkx zal dan op De Herdgang zijn.