De Zwitserse internationals Granit Xhaka en Xherdan Shaqiri moeten beiden een boete betalen voor de manier waarop ze vrijdag hun doelpunten vierden in de met 2-1 gewonnen WK-wedstrijd tegen Servië.

De tuchtcommissie van de FIFA legde Xhaka en Shaqiri een boete van 10.000 Zwitserse francs (ruim 8.600 euro) op. De Zwitserse aanvoerder Stephan Lichtsteiner misdroeg zich ook tijdens het duel met Servië en moet 4.300 euro overmaken naar de FIFA.

Xhaka en Shaqiri deden met hun handen een vogel na, wat door velen werd gezien als een verwijzing naar de adelaar in de vlag van Albanië. Ze werden door de Servische fans in Kaliningrad constant uitgefloten.

In de slotfase maakte Shaqiri de winnende treffer tegen Servië en hij vierde dat doelpunt uitbundig. De vleugelspeler maakte net als Xhaka het vermeende Albanese 'adelaargebaar'.

De verhoudingen tussen Albanië en Kosovo enerzijds en Servië anderzijds liggen nog altijd uiterst gevoelig. In 2014 moest een EK-kwalificatiewedstrijd tussen Albanië en Servië zelfs gestaakt worden nadat er een drone met een vlag voor een 'Groot Albanië' (inclusief Kosovo) boven het veld vloog.

Zowel Xhaka als Shaqiri heeft Kosovaars-Albanese roots en is dus emotioneel betrokken bij de situatie. Albanië leeft politiek gezien op gespannen voet met Servië vanwege de situatie in Kosovo, dat een grote Albanese populatie kent, maar niet als onafhankelijke staat wordt erkend door Servië.

Zwitserland is na de overwinning van vrijdag vrijwel zeker van de achtste finales op het WK in Rusland. In het laatste groepsduel met het al uitgeschakelde Costa Rica volstaat een gelijkspel. Servië en Brazilië maken ook nog kans op een ticket voor de knock-outfase.

Servische bond

De Servische bond kreeg een heel wat zwaardere boete van bijna 47.000 euro voor het gedrag van de fans op de tribune. Supporters uit Servië hadden spandoeken bij zich met "politieke en aanstootgevende boodschappen" en gooiden voorwerpen op het veld.

Bondsvoorzitter Slavisa Kokeza en bondscoach Mladen Krstajic moeten beiden 4.300 euro betalen. Zij gingen volgens de tuchtcommissie na de nederlaag tegen Zwitserland verbaal over de schreef. Krstajic zei onder meer dat hij scheidsrechter Felix Brych naar Den Haag zou sturen, waarmee hij refereerde aan het Joegoslavië-tribunaal.

De hoogste boete ging naar de bond van Argentinië. Die moet ruim 90.000 euro betalen, onder meer vanwege vechtpartijen op de tribune tijdens de verloren wedstrijd tegen Kroatië (0-3). Ook verzuimden de Argentijnen meteen na afloop op het veld de verplichte interviews te geven.