Keisuke Honda heeft Japan zondag geholpen aan een 2-2-gelijkspel tegen Senegal in de tweede groepswedstrijd op het WK. De oud-speler van VVV-Venlo zorgde twaalf minuten voor tijd voor de eindstand in Yekaterinburg.

Senegal kwam na dertien minuten op voorsprong door een treffer van Liverpool-aanvaller Sadio Mané. Elf minuten voor rust bracht Takashi Inui Japan op gelijke hoogte.

Moussa Wague bracht de Afrikanen twintig minuten voor tijd opnieuw op voorsprong, waarna invaller Keisuke Honda even later de eindstand bepaalde.

Door het gelijkspel delen Senegal en Japan de koppositie in groep H. De ploegen hebben ieder vier punten en exact hetzelfde doelsaldo (4-3).

Om 20.00 uur gaat de andere wedstrijd in deze poule van start. Dan nemen de nog puntloze teams van Polen en Colombia het in Kazan tegen elkaar op.

Mané

Senegal was in de openingsfase de iets betere ploeg en dat resulteerde na dertien minuten in de openingstreffer van Mané, waarbij Eiji Kawashima ernstig in de fout ging. De doelman van Japan kreeg een inzet van Youssouf Sabaly niet onder controle en stompte de bal tegen de voeten van Mané aan.

Japan drong daarna wat meer aan en dat leverde na ruim een half uur de gelijkmaker van Inui op. Nadat Yuto Nagatomo een lange pass mooi aannam en twee Senegalezen op het verkeerde been zette, krulde Inui de bal prachtig in de rechterhoek.

Enkele minuten voor rust voorkwam Kawashima dat Senegal opnieuw op voorsprong kwam. Ditmaal keerde de keeper van FC Metz een inzet van dichtbij van M'Baye Niang.

Honda

In de openingsfase van de tweede helft waren beide ploegen een aantal keren dicht bij de 2-1. Namens Japan miste Yuya Osako een voorzet van Gaku Shibasaski en schoot Inui op de lat na een fraai hakballetje van Osako. Aan de andere kant redde Kawashima opnieuw op een schot van Niang.

Twintig minuten voor tijd was het wel raak voor de Senegalezen. Wague schoot binnen, nadat een pass van Sabaly vanaf de rechterkant werd verlengd door M’Baye Niang.

De ploeg van bondscoach Aliou Cissé leek op weg naar de tweede zege op het WK, maar twaalf minuten voor tijd bracht Honda Japan opnieuw langszij. De aanvaller, die pas enkele minuten in het veld stond, tikte een voorzet van Inui simpel binnen. Dit gebeurde nadat doelman Khadim N'Diaye mistastte bij een voorzet van Osako.

Beide ploegen gingen daarna nog op jacht naar de winnende treffer, maar moesten zich tevredenstellen met een gelijkspel.