Op de twaalfde dag van het WK in Rusland begint de derde ronde van de groepswedstrijden en dat betekent dat er steeds twee wedstrijden tegelijk worden afgewerkt. In groep A werden Rusland-Uruguay (3-0) en Saoedi-Arabië tegen Egypte (2-1) al gespeeld an Marokko speelt in groep B tegen Spanje, terwijl Portugal Iran treft. 

20.00 uur, Mordovia Arena in Saransk: Iran-Portugal
Als Iran wint, haalt het Aziatische land voor het eerst in de historie de knock-outfase van het WK. Bij een gelijkspel moeten de Iraniërs hopen dat Spanje tegen een nederlaag aanloopt tegen Marokko. Portugal heeft aan een punt genoeg om door te gaan.

Weetje over de wedstrijd: Met de Portugees Carlos Queiroz staat voor het eerst dit toernooi een bondscoach tegenover zijn eigen land. De 65-jarige Queiroz was zelfs twee keer bondscoach van Portugal (1991 tot 1993 en 2008 tot 2010), waarna hij in april 2011 in dienst trad bij Iran.

Speler om in de gaten te houden: Let toch maar weer extra op Cristiano Ronaldo, want de Portugese superster is bezig aan zijn beste toernooi ooit. Van zijn tien doelpogingen gingen er vier in. Ter vergelijking: op zijn drie eerdere WK's scoorde Ronaldo maar drie keer uit in totaal zeventig doelpogingen.

20.00 uur, Kaliningrad Stadion in Kaliningrad: Spanje-Marokko
Spanje heeft aan een punt genoeg voor een plek in de achtste finales. Bij een nederlaag is 'La Roja' afhankelijk van het resultaat van de wedstrijd tussen Iran en Portugal. Het al uitgeschakelde Marokko kan alleen de eer redden door te voorkomen dat het team net als in 1994 - toen in een poule met Nederland, België en Saoedi-Arabië - na louter nederlagen het WK verlaat.

De Marokkanen hebben dit toernooi zelfs nog geen goal gemaakt. De laatste Marokkaanse doelpuntenmaker op een WK was Salaheddine Bassir in de met 3-0 gewonnen groepswedstrijd tegen Schotland op het WK 1998 in Frankrijk. De laatste landen die een WK puntloos én zonder treffer verlieten, zijn Saoedi-Arabië en China in 2002 in Zuid-Korea en Japan.

Weetje over de wedstrijd: Als Spanje wint, dan gebeurt dat waarschijnlijk met 1-0. Bij de laatste zes Spaanse WK-zeges stond die uitslag namelijk maar één keer niet op het scorebord en dat was op het WK 2014 tegen Australië. Door goals van David Villa, Fernando Torres en Juan Mata won Spanje toen met 3-0.

Speler om in de gaten te houden: Twee jaar geleden werd Diego Costa niet goed genoeg bevonden voor het EK in Frankrijk, maar op dit WK mogen de Spanjaarden blij zijn dat hij erbij is. De 29-jarige spits van Atletico Madrid scoorde al drie keer en had daar maar vier schoten voor nodig.

Programma 26 juni
16.00 uur in Moskou: Denemarken-Frankrijk (groep C)
16.00 uur in Sochi: Australië-Peru (groep C)
20.00 uur in Sint-Petersburg: Nigeria-Argentinië (groep D)
20.00 uur in Rostov: Kroatië-IJsland (groep D)