
Schorsing dreigt voor Zwitsers Xhaka en Shaqiri na 'Albanees' gebaar
Xhaka en Shaqiri deden met hun handen een vogel na, wat door velen als een verwijzing naar de adelaar in de vlag van Albanië werd gezien. Ze werden door de Servische fans in Kaliningrad constant uitgefloten.
In de slotfase maakte Shaqiri de winnende treffer tegen Servië en hij vierde dat doelpunt uitbundig. De vleugelspeler maakte net als Xhaka het vermeende Albanese 'adelaargebaar'.
De verhoudingen tussen Albanië en Kosovo enerzijds en Servië anderzijds liggen nog altijd uiterst gevoelig. In 2014 moest een EK-kwalificatiewedstrijd tussen Albanië en Servië zelfs gestaakt worden nadat er een drone met een vlag voor een 'Groot Albanië' (inclusief Kosovo) boven het veld vloog.
Zowel Xhaka als Shaqiri heeft Kosovaars-Albanese roots en is dus emotioneel betrokken bij de situatie. Albanië leeft politiek gezien op gespannen voet met Servië vanwege de situatie in Kosovo, dat een grote Albanese populatie kent, maar niet als onafhankelijk staat wordt erkend door Servië.
Zwitserland is na de overwinning van vrijdag vrijwel zeker van de achtste finales op het WK in Rusland. In het laatste groepsduel met het al uitgeschakelde Costa Rica volstaat een gelijkspel. Servië en Brazilië maken ook nog kans op een ticket voor de knock-outfase.
Krstajic
Voor de Servische voetbalbond dreigt ook een straf vanwege het gedrag van de fans op de tribune. Volgens de FIFA waren er spandoeken met "politieke en aanstootgevende boodschappen" te zien.
De tuchtcommissie stelde daarnaast een vooronderzoek in naar uitlatingen van de Servische bondscoach Mladen Krstajic. Hij was woest op de Duitse scheidsrechter Felix Brych, die weigerde een strafschop te geven toen Aleksandar Mitrovic door twee verdedigers van Zwitserland onderuit werd getrokken.
"We zijn bestolen", zei Krstajic zaterdag tegenover Servische media. "Ik zou hem geen gele of rode kaart geven, maar naar Den Haag sturen. Hij zou daar hetzelfde proces moet krijgen als ze ons hebben gegeven."
Krstajic refereerde daarmee naar het Joegoslavië-tribunaal, het internationaal tribunaal in Den Haag voor het vervolgen van personen die worden verdacht van het schenden van internationaal humanitair recht, gepleegd op het grondgebied van voormalig Joegoslavië vanaf 1 januari 1991.