Bondscoach Carlos Queiroz van Iran trekt zich niks aan van de kritiek die zijn spelers woensdagavond kregen na de verloren WK-wedstrijd tegen Spanje (0-1). Onder anderen Dani Carvajal had geen goed woord over voor de zeer defensieve speelstijl van Iran, dat volgens de verdediger te hard speelde en blessures veinsde.

"Daar is niks van waar. Ik raad Carvajal aan om zich te richten op zijn teamgenoot Sergio Ramos, die ervoor zorgde dat Mohamed Salah bijna het WK miste", zei Queiroz tegen Mediaset, doelend op de overtreding van Ramos op Salah in de Champions League-finale tussen Real Madrid en Liverpool eind mei. 

"Mijn spelers vochten stevige duels uit, meer niet. Spanje speelt zonder twijfel prachtig en stijlvol voetbal, maar wij hebben laten zien dat we voor elkaar willen vechten en alles kunnen geven. Daarom hadden we in mijn ogen meer verdiend."

De zeer defensieve speelstijl van Iran, dat regelmatig met elf spelers op eigen helft te vinden was, sorteerde wel het nodige effect. Bij rust was er namelijk nog niet gescoord in het Russische Kazan, al kwamen de Spanjaarden na 54 minuten alsnog op voorsprong via Diego Costa.

Matchpoint

Nog geen tien minuten later leek Iran de gelijkmaker aan te tekenen, maar de treffer van Saeid Ezatolahi werd door de videoscheidsrechter afgekeurd wegens buitenspel en dus trok Iran aan het kortste eind. De ploeg van AZ-aanvaller Alireza Jahanbakhsh houdt desondanks zicht op de achtste finales.

De 'Perzische Leeuwen' moeten op 25 juni dan wel zien te winnen van Portugal, dat woensdag met 1-0 te sterk was voor Marokko en net als Spanje vier punten heeft. Iran won zijn eerste groepswedstrijd van Marokko en heeft een punt minder.

"Als je het vergelijkt met tennis, dan kan je concluderen dat we het eerste matchpoint tegen Spanje niet benut hebben", aldus Queiroz. "We krijgen er gelukkig nog één tegen Portugal, dus alles ligt nog open. Ook na deze nederlaag leven we nog en blijven we dromen van de volgende ronde."

Iran wist zich in het verleden nooit te plaatsen voor de achtste finales van een WK. In 1978, 1998, 2006 en 2014 was de groepsfase het eindstation.