Japan heeft dinsdag voor een verrassing gezorgd op het WK in Rusland. De Aziaten wonnen hun eerste groepswedstrijd knap met 2-1 van Colombia.

Shinji Kagawa (strafschop) en Yuya Osaka zorgden er in respectievelijk de zesde en de 73e minuut voor dat Japan op voorsprong kwam. Tussendoor had Juan Fernando Quintero Colombia in de 39e minuut op gelijke hoogte gebracht.

Japan stond bijna het hele duel met een man meer op het veld na een rode kaart voor de Colombiaanse middenvelder Carlos Sánchez, die met een opzettelijke handsbal verantwoordelijk was voor het weggeven van de strafschop.

Bij Colombia verscheen Santiago Arias aan de aftrap. De rechtsback van PSV, die aast op een transfer, maakte de negentig minuten vol, maar kreeg vlak voor tijd wel een gele kaart.

Naast Japan en Colombia maken ook Polen en Senegal deel uit van poule H. Die twee landen staan dinsdagmiddag om 17.00 uur tegenover elkaar in Moskou.

Droomstart

Japan kende een droomstart tegen Colombia. De Aziaten kregen al na drie minuten een strafschop, nadat Sánchez een inzet van Kagawa met zijn hand had geblokt, waarvoor hij bovendien de rode kaart kreeg. Kagawa ging zelf achter de bal staan en liet doelman David Ospina kansloos: 0-1.

Vanaf dat moment deed Japan het allemaal wat rustiger aan en dat gaf Colombia de gelegenheid om de boel weer goed neer te zetten en zich naarmate de eerste helft vorderde ook steeds meer in aanvallend opzicht te laten gelden.

De Colombianen deelden eerst nog via Radamel Falcao, die tot twee keer toe net niet goed zijn voet tegen de bal kon zetten, een paar speldenprikjes uit, waarna ze dankzij Quintero wel toesloegen.

Slim

De talentvolle spelmaker schoot een vrije trap vanaf zo'n twintig meter heel slim onder de muur door, waardoor keeper Eiji Kawashima verrast was en hij de bal, zo bleek uit doellijntechnologie, ruim achter de doellijn wegplukte.

De gelijkmaker gaf Colombia het geloof dat er nog meer te halen viel en in de tweede helft bleef de ploeg van bondscoach José Pékerman dan ook nadrukkelijk de aanval zoeken, maar echt grote kansen bleven uit.

Japan kroop pas in het laatste half uur weer wat meer uit zijn schulp. Dat leidde gelijk tot goede mogelijkheden voor Osaka (recht op Ospina na slap verdedigen van oud-Ajacied Davinson Sánchez, die bij de strafschop ook al een negatieve hoofdrol vertolkte) en Takashi Inui (rakelings naast).

Uiteindelijk ging Japan er alsnog met de volle buit vandoor omdat Osaka uit een hoekschop van voormalig VVV-Venlo'er Keisuke Honda fraai raak kopte en daarmee ook gelijk het vonnis over Colombia velde.