Engeland is maandag op het WK ternauwernood aan puntenverlies ontsnapt. De ploeg van bondscoach Gareth Southgate won dankzij een treffer van Harry Kane pas in de slotfase van Tunesië: 2-1.

Kane schoot de Engelsen in het door muggen overspoelde Volgograd al na tien minuten op voorsprong, maar Tunesië kwam na ruim een half uur verrassend op gelijke hoogte. Ferjani Sassi schoot een strafschop raak.

Tunesië leek na het puntenverlies van Argentinië, Brazilië en wereldkampioen Duitsland voor de volgende verrassing op het WK te zorgen, maar Kane voorkwam dat in blessuretijd met zijn tweede treffer.

Engeland speelt zondag het tweede groepsduel. Daarin is Panama de tegenstander. Dat land verloor eerder op maandag met 3-0 van België, dat zaterdag Tunesië treft.

Topkandidaat

Engeland presenteerde zich met name in het eerste half uur als een topkandidaat voor de wereldtitel. De ploeg van Southgate creëerde de ene na de andere kans en Tunesië mocht doelman Mouez Hassen dankbaar zijn dat het na vijf minuten nog 0-0 stond.

De keeper redde onder meer op een poging van Jesse Lingard en zag Raheem Sterling de bal van dichtbij langs het doel schuiven. Bij die laatste kans raakte Hassen echter geblesseerd, al probeerde hij wel nog even door te spelen.

Vlak daarna ging de bal er echter in, ondanks een uitstekende redding van Hassen. De doelman tikte een kopbal van John Stones uit een hoekschop knap uit de hoek, maar was kansloos op de rebound van Kane. Hassen had vervolgens opnieuw last van zijn schouder en maakte plaats voor Farouk Ben Mustapha.

Strafschop

Engeland hield ook na de openingstreffer de controle, zonder echt grote kansen te creëren. Dat Tunesië na een half uur op 1-1 kwam, was dan ook totaal onverwacht. Kyle Walker raakte met zijn arm het gezicht van aanvaller Fakhreddine Ben Youssef, die gretig naar de grond ging. De arbiter wees naar de stip, waarna Sassi uit de strafschop voor de verrassende 1-1 zorgde, al kreeg doelman Jordan Pickford nog zijn vingers tegen de bal.

Het leek alsof de Engelsen door die tegentreffer weer een beetje wakker waren geschud. Zo hadden Dele Alli, Stones en Lingard - die onder meer de paal raakte - in de slotfase van de eerste helft nog enkele goede kansen. Tot een treffer kwam het niet.

Het spelbeeld veranderde na rust amper, al bleven de grote kansen bij Engeland lange tijd uit. Met de komst van Marcus Rashford voor de tegenvallende Sterling kreeg de aanval wat nieuw leven. Het leidde onder meer tot een gevaarlijke vrije trap van Ashley Young, die over ging.

In de slotfase werd de verdediging van Tunesië ook bestookt met hoge voorzetten, maar de defensie van de Noord-Afrikanen hield lange tijd knap stand. Kane zette in blessuretijd echter zijn hoofd tegen een poging van verdediger Harry Maguire en bezorgde zijn ploeg zo alsnog de zege.