Bondscoach Roberto Martínez van België prijst zijn ploeg voor het geduld dat de spelers hebben getoond tijdens de wedstrijd tegen Panama. De Belgen liepen maandag in het eerste groepsduel na rust uit naar een 3-0-overwinning.

Een helft lang kwam België er in Sochi amper doorheen bij het stug verdedigende Panama, maar na rust brak Dries Mertens de ban. Romelu Lukaku zorgde voor de andere twee doelpunten.

"Het is altijd speciaal om je eerste wedstrijd op het WK te winnen", zei Martínez na afloop tegen het Belgische Sporza. "We mogen trots op onze prestatie zijn."

België moest geduld betrachten en dat hebben zijn spelers uitstekend gedaan. "We zijn kalm gebleven en zijn niet gefrustreerd geraakt. We moesten echt onze kansen afwachten en goed verdedigen", vond Martínez.

"We hebben echte teamspirit getoond. Mertens en Lukaku hebben hun klasse laten zien, terwijl Kevin De Bruyne op het middenveld een echte dirigent was."

Teamspirit

Door de overwinning begon België beter dan WK-favorieten als Spanje, Brazilië en Duitsland, die direct punten verspeelden.

"Maar wij zijn zeker nog geen favoriet", meende Martínez over de poule, waarin Tunesië en Engeland de andere tegenstanders zijn van de 'Rode Duivels'. "Elke wedstrijd is lastig, maar we hebben ons goed aan de omstandigheden aangepast."

België wacht zaterdag het tweede duel in groep G, wanneer Tunesië om 14.00 uur de tegenstander is. De groepsfase wordt volgende week donderdag afgesloten met een wedstrijd tegen de Engelsen (20.00 uur).