De FIFA is maandag een tuchtzaak begonnen tegen de Mexicaanse voetbalbond naar aanleiding van de homofobe kreten van de fans tijdens de gewonnen eerste groepswedstrijd zondag tegen Duitsland (1-0) op het WK in Rusland.

De Mexicaanse aanhang riep in het Luzhniki Stadion in Moskou 'Puto' (Spaans voor homo) bij doeltrappen of vrije trappen van de Duitsers.

Volgens actiegroepen die opkomen voor de rechten van homoseksuele mensen gaat het hierbij om een belediging, maar de Mexicanen ontkennen dat.

De Mexicaanse bond heeft in het verleden meer dan eens waarschuwingen en boetes van de FIFA gekregen voor de gewraakte uitroep.

De Mexicaanse supporters die regelmatig een duel van 'Los Tricolores' bijwonen zijn dan ook al verscheidene keren gevraagd om de schreeuw niet meer te laten horen.

Lozano

De Mexicaanse bond heeft hen voor het begin van het WK nogmaals opgeroepen om ervan af te zien, maar dat bleek vergeefse moeite.

Voor de Mexicaanse bond dreigt door het incident op het mondiale eindtoernooi opnieuw een sanctie. De FIFA beslist daar vermoedelijk snel over.

Mexico versloeg Duitsland zeer verrassend dankzij een doelpunt van PSV'er Hirving Lozano, die tien minuten voor rust doelman Manuel Neuer verschalkte na een vlijmscherpe counter.

De Mexicanen gaan daardoor samen met Zweden, dat maandag met dezelfde cijfers te sterk was voor Zuid-Korea, aan de leiding in groep F met beide drie punten.

Mexico stuit zaterdag in Rostov aan de Don op Zuid-Korea, terwijl Zweden op dezelfde dag in Sochi Duitsland treft.