Carlos Marchena gaat de nieuwe Spaanse bondscoach Fernando Hierro helpen op het WK. De 38-jarige oud-international gaat in Rusland als teammanager fungeren.

Marchena behoorde tot het Spaanse elftal dat in 2008 de Europese titel in Zwitserland en Oostenrijk pakte en twee jaar later wereldkampioen werd in Zuid-Afrika.

Marchena werd in allerijl ingevlogen naar Rusland, waar de Spanjaarden vrijdag in Sochi aan het WK beginnen tegen Europees kampioen Portugal.

De Spaanse selectie heeft twee roerige dagen achter de rug. Dinsdag werd bekend dat bondscoach Julen Lopetegui na het WK verdergaat als trainer van Real Madrid.

Dat nieuws schoot in het verkeerde keelgat bij bondsvoorzitter Luis Rubiales, die niets van de onderhandelingen tussen beide partijen wist en daarom amper 24 uur later besloot om Lopetegui weg te sturen.

Hierro

Technisch directeur Hierro neemt tijdens het WK de taken van Lopetegui over. Omdat ook diens assistenten zijn vertrokken, moest Hierro snel een nieuwe staf samenstellen.

De vijftigjarige Spanjaard had Julián Calero Fernández en Juan Carlos Martínez Castrejón als respectievelijk assistent- en fitnesstrainer daar gelijk al aan toegevoegd.

Spanje neemt het na de confrontatie tegen Portugal in de groepsfase nog op tegen Iran (20 juni) en Marokko (25 juni).

Rusland en Saoedi-Arabië spelen donderdag de openingswedstrijd van het WK. Om 17.00 uur Nederlandse tijd klinkt het eerste fluitsignaal in het Luzhniki-stadion in Moskou.