Björn Kuipers heeft zijn eerste aanstelling op het WK in Rusland binnen. De Nederlandse toparbiter fluit vrijdag in Jekaterinenburg de groepswedstrijd tussen Egypte en Uruguay.

De tweede wedstrijd van het WK in Rusland begint om 14.00 uur Nederlandse tijd. Het wordt voor de 45-jarige Oldenzaler zijn vierde wedstrijd op een WK. Vier jaar geleden in Brazilië floot hij de groepsduels Engeland-Italië en Zwitserland-Frankrijk en de achtste finale tussen Colombia en Uruguay.

Kuipers begint aan zijn vierde en laatste eindtoernooi. Hij was eerder al actief op de EK's van 2012 en 2016 en het WK van 2014. Net als op die toernooien, wordt hij bijgestaan door zijn vaste assistenten Sander van Roekel en Erwin Zeinstra.

Danny Makkelie zal als een van de vier video-arbiters optreden. Het is voor het eerst dat het hulpmiddel wordt ingezet bij een WK.

Palmares

Kuipers behoort al jaren tot de internationale top en heeft al de Europa League-finale (2013 en 2018), de Confederations Cup-finale (2013), de Champions League-finale (2014) en de eindstrijd van het WK onder 20 (2017) gefloten.

De FIFA heeft 36 arbiters uitgenodigd voor het WK. Op papier lijkt Kuipers een reëele kans te maken om in Rusland de eindstrijd van het WK aan zijn palmares toe te voegen, zeker omdat het Nederlands elftal zich niet heeft geplaatst.

Vier jaar geleden in Brazilië werd een mogelijke finale voor Kuipers gedwarsboomd, doordat Oranje bij de laatste vier is gekomen. De FIFA-regels schrijven voor dat een arbiter naar huis moet als zijn land de kwartfinales doorkomt.

Het WK begint donderdag met de wedstrijd tussen gastland Rusland en Saoedi-Arabië, waarbij de Argentijn Nestor Pitana als arbiter optreedt. Egypte en Uruguay spelen ook in groep A.

Bekijk het speelschema van het WK 2018