De internationale media zijn het erover eens dat de halve finale tussen Nederland en Argentinië geen winnaar verdiende. De door de Argentijnen gewonnen strafschoppenserie was onvermijdelijk door het tactische steekspel in São Paulo.

The Guardian roept de eerdere penaltytrauma's van het Nederlands elftal in herinnering. "Nu weten we weer waarom alleen de Engelsen nog minder trek in strafschoppen hebben. Deze keer was Louis van Gaal door zijn wissels heen, zodat Tim Krul op de bank bleef."

"Nederland moet echter niet alleen terugblikken op de gemiste strafschoppen van Ron Vlaar en Wesley Sneijder, maar ook op hun onvermogen om ook maar één keer op doel te schieten in 120 minuten."

"Dit was een heel andere ploeg dan het team dat zo'n grote belofte met zich meedroeg in de beginfase van het toernooi. Waarschijnlijk piekte Nederland te vroeg, maar er waren ook tekenen dat de spelers niet volledig in zichzelf geloofden."

De verslaggever van het Spaanse Marca zag een tactisch steekspel. "Van Gaal had het achterin goed neergezet. In de eerste helft viel Argentinië plichtmatig aan, al kreeg de ploeg nauwelijks ruimte van Ron Vlaar en Nigel de Jong. Nederland speelde lange tijd beter zonder bal. Opvallend was dat Messi en Robben aan de ketting lagen."

"In de verlenging leek Argentinië genoegen te nemen met een strafschoppenserie. Van Gaal daarentegen bracht Klaas-Jan Huntelaar in om een beslissing te forceren."

Blamage

De Duitse boulevardkrant Bild denkt dat Duitsland de titel niet kan ontgaan. "Lieve Argentijnen, welkom in de finale! En alvast gefeliciteerd met de tweede plaats."

"Nederland en Argentinië speelden 120 minuten lang heel angstig. Het leek wel of ze zich niet wilden plaatsen voor de finale, bang voor een blamage tegen Duitsland. Arjen Robben kwam pas in de tweede helft een beetje op gang in wat een titanenduel met Lionel Messi had moeten worden."

De Franse sportkrant L'Equipe maakt een vergelijking met de eerste halve finale. "Deze wedstrijd was compleet tegenovergesteld aan die van dinsdag: de historische vernedering van Brazilië door Duitsland. De kansen waren op de vingers van één hand te tellen."

"Vermoeidheid noch wissels brachten verandering in het spelbeeld. Het is illustratief dat de Argentijnse doelman Sergio Romero pas in de 99e minuut voor het eerst in actie hoefde te komen."

Favoriet

De BBC blikt al vooruit op de eindstrijd. "Duitsland zal zondag als favoriet beginnen, maar dit Argentinië is heel erg vastberaden. Verder kunnen ze uiteraard beschikken over de klasse van Messi, die door Nederland bijna uit de wedstrijd werd gespeeld."

"Het probleem voor Van Gaal was dat Oranje weinig gevaar kon stichten. Robin van Persie speelde anoniem en Robben kwam voor de verlenging niet tot een doelpoging. Dat Argentinië weinig mogelijkheden kreeg, lag vooral aan Vlaar. De verdediger van Aston Villa verdiende zijn wrede lot van het missen van een strafschop niet."

Bekijk de uitslagen en het programma op het WK