BERLIJN - Een vakjury van de wereldvoetbalbond FIFA heeft de Italiaan Gianluigi Buffon tot beste keeper van het WK in Duitsland uitgeroepen. De doelman van Juventus werd bij het mondiale toernooi slechts twee keer gepasseerd.

Buffon bleef bij het WK 459 minuten ongeslagen, na het eigen doelpunt van verdediger Cristian Zaccardo in de tweede groepswedstrijd tegen Verenigde Staten (1-1). De Franse vedette Zinedine Zidane, later uit het veld gestuurd, maakte zondag in de zevende minuut van de WK-finale, gewonnen door Italië via strafschoppen, een einde aan die lange reeks zonder tegendoelpunten.

Het WK-record voor keepers is nog steeds in handen van de Italiaan Walter Zenga. De oud-doelman bleef tijdens het WK van 1990 in eigen land 517 minuten ongeslagen.

De Gouden Schoen voor de topscorer van het WK in Duitsland was voor de Duitser Miroslav Klose, die vijf keer doel trof. Zijn landgenoot Lukas Podolski werd uitgeroepen tot grootste talent van het WK. Brazilië en Spanje eindigden gezamenlijk op de eerste plaats van het sportiviteitsklassement. Volgens de vakjury van de FIFA was Portugal het team bij het WK met de hoogste amusementswaarde.