ROME/PARIJS - Met koppen van chocoladeletters vieren de Italiaanse kranten maandag de wereldtitel van de nationale ploeg. 'Het is waar, we zijn wereldkampioen', schrijft de Gazzetta dello Sport. 'Kampioenen van de wereld', feliciteert La Stampa het team van coach Lippi. 'Voor de vierde keer in de geschiedenis wint Italië de grote finale'.

De kranten grijpen de wereldtitel ook aan om het verbleekte Italiaanse imago na het omkoopschandaal weer wat op te poetsen. Ook wordt er opgeroepen tot gezamenlijke actie. "We moeten een voorbeeld aan de wereldtitel nemen om met zijn allen dergelijke schandalen in de toekomst te voorkomen."

De Italiaanse bladen hebben verder geen goed woord over van de kopstoot van Zinedine Zidane. 'De kopstoot van waanzin van Zidane', kopt La Repubblica boven een reeks van foto's van de actie van de Franse voetballer. La Stampa spreekt van een 'ongelooflijk gebaar, een machtige en absurde kopstoot.'

Wreed

De Franse kranten reageren bitter op de nederlaag in de finale van het WK. Met kopppen als 'Wreed', 'Eeuwige Spijt' en 'de gebroken droom' wordt de teleurstelling in de diverse bladen weergegeven. Ook veroordelen de kranten de kopstoot van Zidane. De L'Equipe bestempelt de actie als dom. De Franse sportkrant vraagt zich vooral af hoe een dergelijk optreden van een grote sportheld is uit te legen aan tientallen miljoenen kinderen en stelt dat de meest elementaire regels in de sport zijn overtreden.

Ook Liberation vraagt zich in het commentaar af hoe een groot mens zover heeft kunnen komen en noemt de actie 'een onaanvaardbare wraak'. Volgens de krant was Frankrijk met Zidane een maand aan het dromen, maar werd zondag wreed uit de droom ontwaakt. Ook Le Figaro wijst op de 'gebroken dromen' van Les Blues. De krant stipt daarbij ook de Italiaanse fraudezaak aan en geeft de zege van de Italianen een 'vrijkopingsgeur'.