ROME - In Italië is na het behalen van de vierde wereldtitel een enorm feest losgebarsten. De Azzurri verdreven met hun penaltyzege op Frankrijk in Berlijn zondagavond de zorgen over het om zich heen grijpende voetbalschandaal voor even naar de achtergrond.

Bekijk video: Modem/ Breedband


Op het Circus Maximus in Rome keken duizenden fans naar grote tv-schermen

Na de benutte strafschop van Fabio Grosso vlogen ze elkaar om de hals en vierden de victorie uitbundig. Een paar minuten na de beslissing ging in tal van Italiaanse steden al vuurwerk de lucht in. Auto's reden, volgepropt met groen-rood-witte fans, toeterend door de straten.

"Dit is prachtig. Onvergelijkbaar. Ik ben zo blij", verwoordde fotograaf Andrea Quagliata, drijfnat van het bier en de champagne, in een bruisend Romeins café de gevoelens van een heel volk.

Berlusconi

In Rome raakte op de Piazza del Popolo een agent gewond aan zijn hoofd door vuurwerk. In de Via del Plebescito kregen feestvierders het aan de stok met de carabinieri die het huis van ex-premier Silvio Berlusconi bewaakten. De relschoppers draaiden de auto van de militaire politie op z'n kant, aldus de krant la Repubblica op zijn website.

Elders in de Italiaanse hoofdstad kwam het vlakbij het Campo dei Fiori tot een opstootje tussen Franse en Italiaanse voetbalfans. De brandweer van Rome moest een paar keer uitrukken om aangestoken brandjes te blussen. Ook beschadigden feestvierders twee lijnbussen.