AMSTERDAM - In de foyer van het grootste bordeel in Berlijn zien de bierflacons eruit als voetballen en toont het grote scherm alle wedstrijden van het wereldkampioenschap. Maar ondanks alle opwinding vooraf heeft het toernooi niet geleid tot de verwachte stormloop op de Duitse bordelen. Goed nieuws voor hen die vreesden dat vele vrouwen tot prostitutie zouden worden gedwongen. En de bordelen? Die vinden dat ze weinig te klagen hebben.

Bordeel Artemis, dat in september de deuren opende, niet toevallig vlak bij het Berlijnse Olympisch Stadion, verwachtte vijfhonderd bezoekers per dag. Het werden er ongeveer de helft. Maar de stroom bezoekers was gestaag en er hebben zich geen gewelddadige incidenten voorgedaan. "We zijn echt tevreden", zegt manager Vanessa. "We hebben geen stress gehad. Alles ging lekker makkelijk, Godzijdank - hoewel het nog niet voorbij is."

Fantasieën

Duitsland verwachtte ongeveer een miljoen voetbaltoeristen. Het ziet er naar uit dat het er in totaal twee keer zoveel worden, meldt het Duitse Centrum voor Toerisme. Hun fantasieën gaan echter vooral over doelpunten en niet over seks met prostituees, lijkt het. In Keulen was niets te merken van een toename van het aantal prostituees, aldus politiewoordvoerder Burkhard Jahn. De bordelen melden volgens hem zelfs dat de prostituees zich vervelen. Voetbal en prostitutie zijn geen winnende combinatie zoals voetbal en bier.

Rijen

Toch waren er ook berichten van rijen voor de deuren van bordelen. De waarheid ligt ergens in het midden, meent Ulrike Helwerth van de Nationale Raad van de Duitse vrouwenorganisaties. "Sommige bordelen zeggen dat het erg goed is gegaan, andere dat er weinig klandizie was." Er is zeker geen bewijs dat er een significante stijging van het aantal bordeelbezoeken heeft plaatsgehad. Ook de vaak voorspelde toename van de gedwongen prostitutie heeft volgens de politiemachten in de WK-steden niet plaatsgehad.

De gegevens zijn echter nog voorlopig en onvolledig, meent Helwerth. Sommige WK-steden berichtten een toename van het aantal prostituees, maar meldden ook weer een snelle daling, zoals in München. In Neurenberg steeg het aantal legale prostituees met zo'n 10 procent. Volgens Helwerth is het nog te vroeg om vast te stellen dat er geen toename is geweest in de illegale prostitutie.

Erotische bioscoop

Sommige bordelen meldden dat er op speeldagen bijna geen klanten binnen kwamen lopen, terwijl Artemis, op loopafstand van het Olympisch Stadion, op die dagen juist goede zaken deed. "We tonen de wedstrijden live in onze erotische bioscoop en een aanzienlijk aantal van onze gasten zit dan te kijken", zegt Vanessa.