MÜNCHEN - Het Portugese voetbalelftal kan woensdagavond geschiedenis schrijven. De Zuid-Europeanen bereikten nog nooit de finale op een wereldkampioenschap voetbal. Om dat nu wel te bewerkstelligen, dient afgerekend te worden met Frankrijk. De Haantjes wonnen het WK in 1998 en pakten in 2000 ook nog de Europese titel.

De halve finale van woensdag roept herinneringen op aan het in Nederland en België georganiseerde EK. Ook in 2000 troffen Frankrijk en Portugal elkaar in de halve eindstrijd. De Portugezen mochten 117 minuten lang hopen op de finale. Na een eindstand van 1-1, leken beide ploegen in de verlenging niet meer te scoren. Tot drie minuten voor tijd. Invaller Sylvain Wiltord schoot de bal in het zestienmetergebied op de hand van Abel Xavier, waarna Zinedine Zidane de toegekende strafschop benutte.

Woest

De Portugezen reageerden woest en sommigen belaagden de scheids- en grensrechters. Xavier en enkele andere spelers kregen een maandenlange schorsing. Zes jaar later is er bij Portugal het nodige veranderd onder leiding van bondscoach Luiz Felipe Scolari.

Figo

Luis Figo is nog wel altijd van de partij. De as van het Franse elftal bestaat voor een belangrijk deel nog steeds uit dezelfde spelers.

Frankrijk begon matig aan het toernooi, maar vanaf de laatste groepswedstrijd tegen Togo begon het beter te draaien. Zidane, die in Duitsland zijn afscheid al een paar keer zag uitgesteld, nam zijn ploeg bij de hand en had een belangrijk aandeel in de zege tegen Brazilië in de kwartfinale.

Domenech

Bondscoach Raymond Domenech kent weinig personele problemen, maar dat kan na de wedstrijd zo maar zijn veranderd. Zidane, Patrick Vieira, Willy Sagnol, Frank Ribery, Louis Saha en Lilian Thuram staan met een gele kaart op scherp voor een eventuele finale.

Bij Portugal klaagden Cristiano Ronaldo en Luis Figo de voorbije dagen over kleine pijntjes, maar ook zij lijken bijtijds fit.

Costinha en Deco keren terug van een schorsing. Petit is na zijn gele kaart tegen Engeland wel uitgesloten. Ricardo Carvalho, Luis Figo, Nuno Valente, Maniche en doelman Ricardo zijn bij een gele kaart geschorst voor de volgende wedstrijd, tegen Italië om de titel of tegen Duitsland om het brons.